Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
13 juni 2018

De sigaret is veel schadelijker dan we dachten. Stop jij nu met roken?

28 december 2017

'Als ik vorig jaar niet op tv had gehuild, dan was de zaak naar de klote gegaan'

De Amsterdamse oliebollenbakker Alfred Kroeze werd vorig jaar in één klap een bekendheid. Hij scoorde een 4,5 bij de oliebollentest van het AD en brak voor de camera van de Amsterdamse zender AT5 in tranen uit. "Mijn passie is er alleen maar groter van geworden."

"Met een 4,5 durf je niet bij je moeder aan te komen", blikt Kroeze (67) terug op zijn reactie vorig jaar. "Natuurlijk moest ik daar om huilen, dat was oprecht. Maar als ik niet had gehuild, dan was de zaak naar de klote gegaan."

Test laten bestaan

Hij vindt het daarom een goede ontwikkeling dat het AD dit jaar alleen de top 75 bekendmaakt. Wie slecht scoort, vertelt de krant niet. "Ze kunnen je echt maken of breken. Maar ik vind wel dat de test moet blijven bestaan, die kan je niet opheffen na 25 jaar. Al zijn het wel vaak Rotterdammers die winnen, dus misschien moet een Amsterdamse krant de test overnemen."

Kroeze is sinds zijn tv-optreden een lokale bekendheid geworden. Twee studenten hebben zelfs een boek over hem geschreven, 50 bollen emotie, dat vandaag uitkomt. Kroeze raakt er niet over uitgesproken. Er zijn nu al 30 boeken verkocht, maar hij hoopt dat dat er veel meer worden. "Rico Verhoeven verkocht er binnen een half uur 500. Hij is 28, ik heb 50 jaar ervaring. En vorig jaar waren er 200.000 mensen die mij via Facebook steunden."

Recept hetzelfde

Het recept van de oliebollen van Kroeze, die bij Bakkerij Venekamp werkt, is na zijn verlies vorig jaar niet veranderd. "Dat is al sinds 2000 hetzelfde. In dat jaar won ik de test. Misschien dat er vorig jaar iets mis is gegaan? Want ik heb een perfect bolletje. Krokant van buiten, smeuïg van binnen. Na vier dagen denken mensen nog dat ze net zijn gebakken. Precies zoals het hoort."

Toch had Bakkerij Venekamp zich dit jaar niet opgegeven voor de test. Dat is een bewuste keuze, vertelt eigenaar Koert van Egmond. Vorig jaar was het er druk nadat er een Facebookactie was opgezet om Kroeze een hart onder de riem te steken. "Ik zit dit jaar krap in de mensen. De drukte van vorig jaar zette me wel aan het denken. Alfred wilde revanche nemen en dit jaar hoog eindigen, maar de drukte die dat teweeg zou hebben gebracht, hadden we niet aangekund. Dan zouden we mensen moeten teleurstellen, dat is ook geen goede reclame."

Alfred Kroeze is dan wel al jaren officieel met pensioen, hij geeft niet op. "Wat er ook gebeurt, volgend jaar word ik nummer één", zegt hij. "Als ik zo gezond blijf als nu, dan ga ik meedoen. Mijn passie is nu nog groter dan vorig jaar. Oliebollen bakken is echt mijn leven. Een ander drinkt bier of gebruikt coke of hasj, ik vind het prachtig om een oliebol uit zichzelf te zien keren."

Vorig jaar barstte Alfred Kroeze voor de camera van AT5 in tranen uit:

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws