Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
02 mei 2014

(Al)armband tegen aanranding

Mooier maakt-ie je niet per se, maar wel een stuk veiliger. Een nieuwe armband moet vrouwen tegen berovingen en verkrachtingen beschermen.

In Amerika, Engeland en Canada zijn armbanden zoals de Safelet al een groot succes. Een strak vormgegeven veiligheidsarmband die aan je telefoon gekoppeld is. Ben je in gevaar, dan klik je op de band. Familie, vrienden en politie ontvangen een signaal met je locatie en kunnen te hulp schieten. 

Armband
Ook in ons land is zo'n armband hard nodig, vindt Herman Veenstra, bedenker van de Nederlandse variant. Hij haalt er wat actuele cijfers bij.

Elke week worden er 24 aangiften van verkrachting gedaan. Naar schatting krijgt een derde van de vrouwen gedurende haar leven te maken met seksueel geweld, blijkt uit cijfers van Rutgers WPF

"Het is haast onmogelijk in zo’n angstige situatie je telefoon uit je tas te halen, die te ontgrendelen en een vriend te bellen. Daarom hebben we de Safelet ontwikkeld." Voor 79 euro ben je de eigenaar. 

Veilig vs. onveilig 
Veiligheidsexpert Arnout de Vries van TNO denkt dat er een markt voor is. Volgens de statistieken mag Nederland dan veiliger worden, 'we voelen ons niet veiliger. De Safelet kan dat veiligheidsgevoel vergroten.'

Er is vraag naar dit soort middelen, bewijst ook de populariteit van veiligheidsapps. Maar we moeten ook niet al te hoge verwachtingen hebben, waarschuwt hij. "Zo'n armband schept niet meer veiligheid."

Politieagent spelen
En er schuilt nog een ander addertje onder het gras. Je moet je afvragen of het handig is dat vrienden voor politieagent gaan spelen. De Vries heeft daar wel een mening over: "Ik denk niet dat het goed is dat heldhaftige vrienden de aanval gaan inzetten. Zeker niet als de overvaller bewapend is. Daarom denk ik dat de armband een tijdelijke rage wordt, maar niet iets blijvends."

Topnieuws