Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

11 augustus 2017

100 jaar oude cake gevonden: 'Ziet er nog steeds uit om op te eten'

Wetenschappers hebben op Antarctica een bijzondere vondst gedaan: een honderd jaar oude fruitcake. Wat blijkt? De cake is nog altijd in uitstekende staat.

De cake van het merk Huntley & Palmers zou in 1910 zijn meegenomen door een groep ontdekkingsreizigers, onder leiding van Robert Falcon Scott. Dat schrijven conservators van Antartic Heritage Trust.

De tinnen doos waar de cake in zit, is flink aangetast. Maar de cake zelf is nog in uitstekende staat: "De cake voelt goed en ruikt nog alsof je hem zo kunt eten", zegt een medewerker van de Antarctic Heritage Trust. Ondanks de goede staat, hebben de onderzoekers geen hapje genomen. 

Ideaal voedsel

Sinds 2016 verzamelt een team voorwerpen van Kaap Adare, een uitvalbasis voor poolverkenners. Volgens medewerkers van het Antarctic Heritage Trust is fruitcake ideaal voedsel om mee te nemen voor poolverkenners. "Er zit veel energie in de cake. Dat kun je wel gebruiken tijdens zware omstandigheden", vertelt een onderzoeker.

Hamburger van 14 jaar oud

Het komt vaker voor dat voedsel na jaren wordt teruggevonden en er nog heel goed uitziet. Enkele jaren geleden werd een hamburger van 14 jaar oud gevonden. De Amerikaanse David Whipple kocht de burger 14 jaar geleden, bij wijze van experiment.

Hij wilde aantonen dat junkfood vol zit met conserveringsmiddelen. Dat de burger in al die jaren er nog precies hetzelfde uitziet, zou het bewijs zijn. Geen tekenen van schimmel of een vreemd geurtje. Alleen de augurk was in staat van ontbinding.

De burger na 14 jaar

Wijn van 151 jaar oud

Amerikaanse wijnliefhebbers vonden op een scheepswrak op de zeebodem bij Bermuda een fles wijn uit 1864. Toen zij de fles openden tijdens een wijnfestival kwamen ze tot de conclusie: erg vies. De wijn smaakte naar krab, azijn en zeewater. 

Wijntje? 151 jaar oud!

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws