We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

01 maart 2012 14:16

Zonder gasbel zou ons tekort zelfs 6,5% zijn

Zonder gasbel zou ons tekort zelfs 6,5% zijn

Het tekort van 4,5% voor 2012 en 2013 is ruim boven de Europese limiet. Zelfs de jaarlijkse 12 miljard euro aardgasbaten helpen ons niet.

BNP Nederland ruim 600 miljard euro per jaar

Het CPB verwacht voor 2012 én voor 2013 dat we jaarlijks 27 miljard euro tekort komen in de schatkist. Als we niet de rijkdom hadden gehad van onze gasbel in Slochteren, één van de grootste ter wereld, dan waren we zelfs het immense bedrag van 40 miljard euro tekort gekomen.

Het tekort blijft nu nog ‘beperkt’ op 4,5%, daar waar de Maastricht-regels een maximum bevelen van 3%. Nederland moet daarom volgend jaar, dit jaar nog niet, minimaal 9 miljard euro bezuinigen (1,5% van 600 miljard euro). Zonder gasbel was dit 21 miljard euro geweest.

Volgens het CPB moet het kabinet zelfs 16 miljard euro bezuinigen door het in- en uitverdieneffecten, doordat de bezuinigen de economie schaden. Zonder gasbel was dit 28 miljard euro geweest.

Bezuinigen

De Europese commissie probeert alle landen aan de 3% maximum te houden, ook Nederland. Nederland heeft zich zelf ook sterk gemaakt voor harde handhaving van de tekorten.

7 jaar te hoog tekort

Nederland komt volgens de laatste cijfers van het CPB in totaal zelfs 7 jaar achter elkaar op een tekort uit van meer dan 3%. Onze staatsschuldquote stijgt daarom van 45% naar 75%. De kredietcrisis heeft onze staatsschuld met 200 miljard euro doen oplopen.

Nu is het tijd voor bezuinigingen, of voor het verder opendraaien van de gaskraan in Groningen...

De Nederlandse economie: /components/financien/rtlz/nieuws/1001-01-2012article Alle video's van vandaag: /components/financien/rtlz/fragmenten/,/components/financien/rtlz/beursupdates/2501-03-2012video

Topnieuws