Ga naar de inhoud
Z First

Debat over klimaatwet | Recordwinst voor Shell? | En kan kunstmatige intelligentie ons vervangen?

Een tankstation voor vrachtwagens die op LNG rijden. Shell haalt nog bijna alle winst uit fossiele brandstoffen. Beeld © ANP / Robin van Lonkhuijsen

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Toon mij hoe schoon uw land is en ik toon u wie u bent. De Tweede Kamer debatteert over de Europese klimaatwet. Het gaat onder meer om de vraag of Nederland moet stoppen met directe en indirecte overheidssubsidies voor fossiele brandstoffen. Ook praten ze over de doelstelling voor 2040, om tien jaar later klimaatneutraal te kunnen zijn.

Over fossiele brandstoffen gesproken. Shell komt met de cijfers over het vierde kwartaal en heel 2022. Benzine en diesel waren vorig jaar voor Jan Modaal amper te betalen. Heeft Shell geprofiteerd van de hoge olieprijzen door de oorlog in Oekraïne? Concurrent ExxonMobil presenteerde eergisteren al de cijfers, hier werd een recordwinst van maar liefst 56 miljard dollar geboekt.

Hoe staat Talpa Network, het televisiebedrijf van John de Mol, er eigenlijk voor nu de overname door RTL Nederland niet doorgaat? Dat is onbekend, omdat de mediatycoon geen financiële cijfers deponeert bij de Kamer van Koophandel. In Nederland zijn bedrijven van die omvang dat wel verplicht.

Als één van de laatste grote landen in Europa is nu ook Duitsland overstag. Het dragen van een mondkapje is niet langer verplicht in het ov. 'De besmettingssituatie is gestabiliseerd', aldus de minister van Gezondheid. De beslissing geldt voor treinen en bussen die lange afstanden afleggen. Voor de rest van het ov moet de beslissing door de deelstaten zelf worden genomen, maar de meeste staten zijn ook van plan om de mondkapjes niet meer verplicht te stellen.

Afgelopen jaar heeft AI (kunstmatige intelligentie) voor het grote publiek een doorbraak beleefd. Van kunst en portretten gemaakt door AI tot artikelen en columns: de computer draait er zijn hand niet meer voor om. Maar is AI al goed genoeg om mensen te vervangen?

Lobbywaakhond LobbyLeaks opent een meldpunt waar Europese politici en ambtenaren schimmige lobbypraktijken van techbedrijven kunnen melden. Volgens de organisatie lobbyen techbedrijven als Google en Meta op een dubieuze manier. Zo schuiven ze startups en nep-brancheverenigingen naar voren om EU-wetgeving te beïnvloeden. In Amerika geeft Apple bijvoorbeeld al 4,6 miljoen dollar uit aan lobbyactiviteiten.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: De tarieven die energieleveranciers rekenen voor nieuwe klanten zijn aan het dalen. Die tarieven verschillen behoorlijk. Niet alleen tussen de energieleveranciers onderling, maar ook tussen de verschillende contracten bij dezelfde leverancier. Overstappen kan honderden euro's schelen.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: D66 wordt geplaagd door een aantal pijnlijke zaken in de eigen geledingen en dat kost de partij bakken met geld. Drie juridische kwesties kosten de partij zo'n 350.000 euro, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. De torenhoge kosten zijn gemaakt voor slechts drie 'juridische geschillen'.

En dit heb je gisteravond misschien gemist: Met dank aan het prijsplafond op energie is het leven in januari in een iets minder snel tempo duurder geworden. Forse spelbreker zijn de voedselprijzen. Die stegen opnieuw fors in januari. En voorlopig zullen ze waarschijnlijk nog niet gaan dalen. 

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de digitale koffieautomaat:

  • Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, gaat de Haagse oud-wethouder Richard de Mos 22 maanden de cel in.
  • De gekkekoeienziekte is terug in ons land.
  • Een jong Iraans stel moet 10,5 jaar de cel in voor hun dans op straat in Teheran.
  • De dansmoves van Koning Wim-Lex, Maxima en Amalia zien? Kijk dan hier. Onze koning blijkt best los in de heupen te zijn.

Fijne dag!

p.s. Wie in het oosten of noorden van Nederland vandaag met de trein moet, riskeert op het perron te stranden. Door een staking van het streekvervoer rijdt een deel van de Arriva-treinen niet. 

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Bron: RTL Z