Ga naar de inhoud
Z first

ASML in de spotlight | Fonds voor slavernijverleden | En gokken tijdens de les

Chipmachinebouwer ASML is sinds vorige maand het zwaarstwegende AEX-fonds. Beeld © ASML

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Chipbedrijf ASML staat, once again, in de schijnwerpers. Het bedrijf komt met de laatste resultaten. RTL Z hoort ceo Peter Wennink uit over de toekomst van een van de belangrijkste leveranciers van chipmachines. Het gaat heel lekker op de markt. Maar er worden ook politieke spelletjes gespeeld die de boel kunnen dwarsbomen.

Gokken in de pauze of zelfs tijdens de les. Middelbare scholieren weten steeds vaker toegang tot gokwebsites te krijgen. En dat terwijl gokken pas vanaf 18 jaar legaal is. Verslavingsdeskundigen zien meer bezorgde ouders voorbijkomen. En ouders vinden het moeilijk om ermee om te gaan.

200 miljoen voor een bewustwordingsfonds over het slavernijverleden. Dat is wat het kabinet wil. Naast de excuses die recent voor dat verleden werden gemaakt. Vandaag debatteert de Tweede Kamer erover en dat belooft veel discussie. Dat het geld er komt, is nog 'geen gelopen race.'

Surprise! Er wordt wéér gestaakt. In Almere, Tilburg, Rotterdam. Boa's, stadsreinigers en meer. Werknemers hebben de smaak te pakken en dat blijft voorlopig nog wel zo, voorspelt vakbond FNV. Vorig jaar werd een recordaantal ultimatums gesteld. "Door de krapte hebben werknemers veel macht."

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Reclames met bewegende M&M's verdwijnen van televisie. De reden? Deze zijn 'te polariserend' geworden in het huidige Amerika, stelt het chocolademerk. 'Vrouwelijke' M&M's in verschillende kleuren kregen veel kritiek, onder meer van een bekende Fox News-presentator. Ze werden 'te woke' gevonden.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: De Nederlandse maker van elektrische zonneauto's Lightyear beleeft naar eigen zeggen 'spannende' tijden sinds de stekker uit de productie van het eerste model werd getrokken. Alle ballen moeten op een goedkopere tweede versie. Maar of dat nog goedkomt is voor klanten onzeker.

En dit heb je gisteravond misschien gemist: Nadat gisteren naar buiten kwam dat Duitsland tanks aan Oekraïne gaat leveren, verschenen vannacht in Amerikaanse media vergelijkbare berichten. Kiev zou mogelijk ook zo'n dertig Amerikaanse tanks krijgen. Een officiële aankondiging is er nog niet.  

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

P.S.  Supermarkten stunten met kortingen na prijsstijgingen: 'Maar dat is een trucje'.

Bron: RTL Z