Ga naar de inhoud
Z First

Steeds minder bankkantoren | Gaat de kinderopvang staken? | En nieuwe fabriek voor dierenvaccins

Een bankkantoor van ABN Amro zie je bijna niet meer. Beeld © ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

MSD Animal Health in Boxmeer, wereldwijd de grootste productielocatie van veterinaire vaccins, wil nog groter worden. Er worden nu al jaarlijks meer dan 50 miljard doses gemaakt, dat moeten er nog meer worden. Minister Adriaansens (Economische Zaken) opent vandaag een nieuwe vaccinfabriek.

Wil jij je geld nog fysiek bij de bank ophalen of storten? Dat moet je ver rijden, zeker als je in een dorp woont! Ook afgelopen jaar werden er weer heel wat bankkantoren gesloten. Begin deze eeuw waren er 6.100 in Nederland, dat zijn er nu nog maar 420. Een daling van 93 procent. ABN Amro maakt het het bontst.

In november liepen de onderhandelingen nog stuk. Maar vakbonden FNV en CNV gaan opnieuw in gesprek met kinderopvangcentra om een cao af te sluiten voor de 111.000 werknemers in de sector. De vakbonden eisen een loonsverhoging. Als die er niet komt, wordt er gestaakt.

Wie zich weer de blaren op de voeten wil lopen, kan zich vanaf vandaag inschrijven voor de Vierdaagse in Nijmegen. Geloot wordt er niet meer. Wie eerst komt, eerst maalt omdat er klachten waren dat mensen te laat wisten waar ze aan toe waren.  Meelopen als individu kost wel 109 ekkies!

Dit stuk werd dit weekend het meest gedeeld: Wie onlangs is afgestudeerd en een huis wil kopen kan voor een lelijke verrassing komen te staan: een hypotheek die (veel) lager uitvalt door onduidelijkheid over de aflossingstermijn. "Je wordt extra klemgezet."

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Door de gestegen materiaalkosten komen carnavalbouwclubs in de problemen, blijkt uit een rondgang van RTL Z. Wagens wordt noodgedwongen kleiner of minder gedetailleerd. En de optocht in Sittard staat zelfs op de tocht.

En dit heb je dit weekend misschien gemist: 
Luchthaven Schiphol zet de directeur die verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van zaken op straat. Operationeel directeur Hanne Buis vertrekt met ingang van 1 februari na een ruzie over de te volgen strategie.

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Het huidige leven is net als klassieke muziek. Als je de stiltes er tussenuit haalt blijft er weinig moois over van het stuk als geheel, schrijft Hidde de Vries. Hij pleit ervoor om wat vaker even terug te schakelen.

Bron: RTL Z