Ga naar de inhoud
Z First

Halen we onze duurzame doelen? | Strafproces Wirecard begint | En Limburg kwetsbaar voor zware misdaad

Voormalig topman van Wirecard Markus Braun tijdens zijn verhoor door de Duitse parlementscommissie. Beeld © ANP Foto

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Lukt het Nederland om in 2030 ten minste 35 terawattuur aan duurzame energie op land te produceren? Die energie zal moeten komen van windmolens op land en zonnepanelen, verdeeld over de 30 energieregio's in ons land. Het Planbureau voor de Leefomgeving publiceert vanmiddag een analyse waaruit moet blijken of dit doel gehaald wordt en welke obstakels nog overwonnen moeten worden.

Het strafproces begint in de miljardenzwendel rond Wirecard. Het Duitse betalingsbedrijf ging 2,5 jaar geleden bankroet, toen bleek dat 2 miljard euro aan bezittingen op de balans helemaal niet bestonden. Voormalig topman Markus Braun staat nu terecht voor onder meer fraude en marktmanipulatie. Volgens hem is de voormalige directeur van de divisie in Dubai juist de kwade genius.

Gemeenten in Zuid-Limburg lopen het grootste risico om in de greep van de georganiseerde misdaad te komen. Dat blijkt uit de Onderwereldkaart, een onderzoek van RTL Nieuws naar zogeheten ondermijnende criminaliteit in Nederland. Opvallend is dat naast Heerlen nog drie gemeenten in Zuid-Limburg in de top tien voorkomen. Van de grote steden staat Rotterdam het hoogste. De Maasstad is terug te vinden op plaats 3. 

Van Limburg naar Den Haag, want daar wacht premier Rutte en enkele ministers een stevig gesprek. Er heerst nogal wat onvrede bij verschillende organisaties over de manier waarop de regering excuses wil maken voor het slavernijverleden. De belangrijkste grieven? De timing, 19 december, is slecht gekozen en de koning had erbij betrokken moeten zijn. 

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Met een app op je smartphone precies zien hoeveel energie je verbruikt en wat dat kost is tegenwoordig heel gewoon. Maar ruim 1 miljoen huishoudens kunnen dat niet: zij hebben nog geen slimme meter. Veel consumenten met een variabel tarief vrezen dat ze daardoor te veel gaan betalen.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Bestuurder Ronald Steenbergen is aansprakelijk voor de miljoenentekorten in de faillissementen van de ooit zeer ambitieuze winkelbedrijven Readen en Neckermann Retail. Of de voormalige winkelbaas zelf miljoenen gaat ophoesten, is alleen nog maar de vraag.

En dit heb je gisterenavond misschien gemist:

Van juli tot en met oktober gebruikte Nederland 17 procent minder gas dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarmee voldoen we aan de Europese norm om 15 procent te besparen op het aardgasverbruik. Maar veel mensen zitten intussen wel in de kou.

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

  • Wat hield ons bezig het afgelopen jaar? Google heeft het antwoord.
  • Dit is wat je noemt een flinke vangst (en dat zonder hengel of schepnet).
  • Mocht je twijfelen over de kleur voor je nieuwe lijn babyproducten: deze kleur verkoopt het eerst uit.
  • Eindelijk rust: FB en Insta mogen je niet zomaar meer volgen.
  • Mooie bol ijs hoor, Albert Heijn, maar eh hoe komt die derde smaak op de lepel?

Fijne dag!

P.S. Volodimir Zelenski is door het Amerikaanse tijdschrift TIME uitgeroepen tot 'Persoon van het jaar 2022'.

Bron: RTL Z
Dit is een artikel van