Ga naar de inhoud
Z First

Dag Sinterklaas, hallo decemberraming | Reddende engel van de AEX | En blijven subsidies voor Hongarije bevroren?

De Hongaarse premier Viktor Orban in Brussel. Beeld © ANP Foto

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Sinterklaas het land uit, de decemberraming erin. Blijft er nog wat over van onze koopkracht? In augustus dacht het Centraal Planbureau nog aan een klap van 6,8 procent voor een doorsnee huishouden. Sindsdien is energie alleen nog maar duurder geworden. Vanochtend krijgen we de nieuwste prognoses van het CPB.

Bijna alle bedrijven met een notering aan de Amsterdamse beurs verdienden meer in het derde kwartaal dan vorig jaar, maar toch kan de vlag niet uit. Slechts enkelen wisten die omzetstijging te verzilveren met een hogere winst. Gelukkig is er een reddende engel van de AEX. Wie? Dat zie je vanaf  09.00 uur op RTL Z (kanaal 11 of 12).

Blijven de Europese subsidies voor Hongarije in de vriezer? Het land moet concrete stappen zetten om de rechtsstaat te herstellen en corruptie te bestrijden voordat het de miljarden krijgt. Premier Viktor Orban stelt zich zeer bereidwillig op, maar niet alle Europese ministers van Financiën zijn overtuigd. Vandaag buigen ze zich in Brussel samen over de materie.

Wat hebben een Rotterdamse psychiater en een Maastrichtse apotheker gemeen? Het OM eist van beiden pluk-ze-boetes die in de miljoenen lopen omdat ze zorgfraude hebben gepleegd. De psychiater verklaarde mensen ziek op hun verzoek en streek zo uitkeringsgeld op. De apotheker declareerde andere medicijnen bij zorgverzekeraars dan hij aan zijn patiënten gaf en verdoezelde dat met speciale software.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Ouders met kinderen op de opvang hadden volgend jaar eigenlijk meer compensatie moeten krijgen van de overheid. Maar door een foute inschatting gebeurt dat niet. En nu is het te laat om er nog iets aan te doen.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Dure boodschappen, hoge energieprijzen. Nu alles duurder wordt, hebben veel mensen geldstress en dat zien hun werkgevers ook. Omdat medewerkers met stress zich vaker ziek melden en minder productief zijn, schieten zij te hulp.

En dit heb je gisterenavond misschien gemist: Zuid-Afrika is alweer in de ban van een corruptieschandaal rond zijn politiek leider. President Cyril Ramaphosa staat stevig onder druk nadat miljoenen dollars aan cashgeld op zijn privéranch werden aangetroffen. Verstopt in een bankstel.

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

  • Het is eigenlijk heel logisch dat we met zijn allen muntjes in fonteinen gooien
  • Een bijzonder kerstpakket: al je decemberboodschappen betaald door de baas
  • Twee miljard euro. Nee, niet de jackpot van de Staatsloterij, maar een boete die Meta boven het hoofd hangt
  • Kernenergie inzetten om waterstof te maken - dat voelt omslachtig maar zou zomaar realiteit kunnen worden 

Fijne dag!

p.s. Wordt Rusland arm door de Europese olieboycot? Z zocht het uit.

Bron: RTL Z
Dit is een artikel van