Ga naar de inhoud
Z First

Nog altijd loonverschil tussen m/v | Biden treft Xi | Musk voor de rechter

Poppetjes van Biden, Xi Jinping en Poetin. Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Beschamend. Ook in 2020 verdienden bij de overheid mannen meer dan vrouwen, al nam het loonverschil weer iets af. In het bedrijfsleven bleef het salarisverschil gelijk, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Energieconcern Vattenfall verhoogt per 1 januari de variabele tarieven voor stroom en gas. De verwachting is dat de rekening voor ongeveer een half miljoen klanten met zo'n 30 euro omhoog gaat.

Een spannende ontmoeting tussen grootmachten. De Amerikaanse president Biden zal de Chinese president Xi ontmoeten op de G20-top. De spanning tussen de twee landen loopt de laatste tijd steeds verder op. Maar ondertussen hoopt Biden wel op Xi's steun in het conflict met Rusland.  

Komt 'ie of komt 'ie niet? Voormalig president Donald Trump moet vandaag getuigen voor de commissie van het Amerikaanse parlement die de bestorming van het Capitool onderzoekt. Als hij verschijnt belooft dat een spektakel te worden. Maar of hij komt opdagen?

Wie zich ook moet verantwoorden is Tesla-baas Elon Musk. Hij moet voor de rechter verschijnen vanwege een miljardenbonus die hij zichzelf wil toekennen. Als hij de door Tesla gestelde doelen behaalt, krijgt hij een aandelenpakket ter waarde van 2,6 miljard. Sommige aandeelhouders vinden dat te gortig en zijn naar de rechter gestapt.

Dit stuk werd dit weekend het meest gedeeld: 
Ze zijn bekend hoor, de zorgpremies voor 2023. Door de bank genomen stijgen ze flink, om de stijgende zorgkosten op te vangen. Bekijk hier hoeveel je waar gaat betalen.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: 
Met discorook de verborgen kieren en gaten in je woning ontdekken. Het energiecollectief Barchem, Zwiep, Nettelhorst (BZN) biedt inwoners voor 50 euro de 'ontdek-je-lekje'-test aan. En zij zijn niet de enigen. De vraag naar testen met rookmachines en infraroodcamera’s is vertienvoudigd door de gestegen energieprijzen.

En dit heb je dit weekend misschien gemist: De oorbellen die een influencer draagt, de auto waarin hij rijdt. Het lijkt een persoonlijke smaak, maar vaak gaat het om reclame voor een bepaald product. In juli werd de Mediawet aangescherpt, influencers moeten nu helder maken dat het om reclame gaat. Maar vaak gebeurt dat nog niet. Zo gingen Enzo Knol en Monica Geuze de fout in.

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de digitale koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Vanavond worden de Dutch Podcasts uitgereikt. Dit zijn de genomineerden