Ga naar de inhoud
Z First

De universele oplader komt eraan | Meer details over prijsplafond | Het is Diversity Day

Beeld © ANP / HH

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Vijf apparaten in huis en vijf verschillende opladers voor je laptops, telefoons en tablets. Het is veel consumenten een doorn in het oog. Fabrikanten wilden er lang niet aan, maar er komt nu toch na lang onderhandelen waarschijnlijk een universele oplader. Het Europees Parlement stemt er vandaag over, maar eerder waren de onderhandelaars al akkoord.

Het is Diversity Day, een initiatief van de Sociaal Economische Raad (SER). Bedrijven die meedoen organiseren vandaag activiteiten om aandacht te vragen voor de kracht van diversiteit. Ruim 300 bedrijven en organisaties hebben zich tot nu toe formeel aangemeld onder wie Funda, De Nederlandsche Bank, en meerdere gemeenten.

Vanwege de oorlog met Rusland neemt de roep om gas uit eigen land weer toe. De burgemeesters van de Nederlandse én Duitse Waddeneilanden stuurden al een brandbrief naar Den Haag en nu lanceren Milieudefensie en de Waddenvereniging samen een campagne tegen gasboringen in de Wadden.

We weten al dat er een prijsplafond komt, maar de details zijn nog niet bekend. Vandaag komt het kabinet naar verwachting met meer informatie. Hier leggen we alvast in één minuut uit wat dat plafond precies betekent.

Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste economische nieuws? Download dan onze app en zet de pushmeldingen aan. Klik daarvoor rechtsonder in de app op 'Meer', selecteer 'Meldingen' en klik bij 'Economie' op 'Alle nieuwsalerts'.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Groentefabrikant HAK legt in januari de productie zes weken stil vanwege de hoge energieprijzen. Volgens HAK is het met de huidige energietarieven niet haalbaar om de hele winter door te produceren. Het bedrijf wil met de productiestop de duurste periode van het jaar omzeilen. Maar consumenten hoeven niet te vrezen voor lege stappen, zegt het bedrijf.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Een behulpzame kassière van ABN Amro die in 2020 haar baan verloor omdat zij een klant van dienst was geweest door met een trucje 500 euro te wisselen, kan ook fluiten naar haar recht op een WW-uitkering.

En dit heb je gisteravond misschien gemist: Beleggers hebben het vertrouwen in de grote Zwitserse bank Credit Suisse verloren, de koers kelderde dit jaar al met zo'n 60 procent. Moeten we vrezen voor een nieuwe bankencrisis vergelijkbaar met wat er gebeurde na de val van Lehman in 2008? Drie vragen en antwoorden.

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

P.S. Drijvende steden, reuzenpompen en een bufferzone: dit kan Nederland doen om níét te overstromen

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Bron: RTL Z