Ga naar de inhoud
Z First

Porsche naar beurs in Frankfurt | Kabinet pakt zelfstandigen aan | Verkiezing topvrouw van het jaar

James Dean in zijn Porsche Spyder. Beeld © Getty Images.

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Zelfstandigen krijgen het de komende jaren financieel zwaar door een aantal fiscale veranderingen. Niet alleen wordt de zelfstandigenaftrek bijna helemaal afgeschaft in 2027, ook verdwijnt komend jaar de fiscale oude dag reserve (FOR) en wordt afscheid genomen van de middelingsregeling. Alle maatregelen samen kan het afhankelijk van de omzet honderden tot duizenden euro's schelen. Vijf vragen en antwoorden over de veranderingen.

Vroemm, vroemm. Autobouwer Porsche gaat naar de beurs in Frankfurt. Het moet een van de grootste Europese beursgangen in jaren worden. Het bedrijf wordt naar schatting 60 tot 90 miljard euro waard. Het opgehaalde geld gaat grotendeels naar de ontwikkeling van elektrische auto's. Porsche is eigendom van Volkswagen dat weer grotendeels in handen is van Porsche SE.  Ingewikkeld? Hier leggen we het uit.

And the winner is... Wordt het KNAB-topvrouw Nadine Klokke, APG-baas Annette Mosman of Carina Hilders, directievoorzitter van ziekenhuis Reinier de Graaf. Alle drie zijn ze genomineerd om topvrouw van het jaar te worden. Bij één van hen mogen de slingers uit.

De Fransen gaan weer eens staken. Van openbaar vervoer tot bedrijven, als het aan de Franse vakbond CGT ligt gaat alles plat. Wat de demonstranten willen: fatsoenlijke salarissen en betere pensioenen. Zo moet het minimumloon naar 15 euro, bijna vier euro meer dan nu. Ook eisen de demonstranten oplossingen voor de energiecrisis, hoge inflatie en klimaatverandering.

Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste economische nieuws? Download dan onze app en zet de pushmeldingen aan. Klik daarvoor rechtsonder in de app op 'Meer', selecteer 'Meldingen' en klik bij 'Economie' op 'Alle nieuwsalerts'.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Eneco, Greenchoice en Vattenfall gaan de aangekondigde tariefswijzigingen per 1 oktober gewoon doorvoeren. Daarmee negeren de energiebedrijven minister Rob Jetten die gisteren zei dat de ze zich moeten houden aan een termijn van dertig dagen, ook voor de wijziging per 1 oktober.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken, moeten mensen meer uren gaan werken. Een zogenoemde 'voltijdbonus' kan een zetje geven, denkt de Tweede Kamer. Hoe moet die bonus eruit gaan zien? 

En dit heb je gisteravond misschien gemist: We stonden er nooit bij stil, maar onze onderzeese kabels en leidingen zijn extreem kwetsbaar voor aanslagen. De sabotage van Nord Stream 1 en 2 drukt ons met de neus op de feiten. Een volgende aanslag is een kwestie van tijd.

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

  • Van alle Nederlandse gemeenten zal duikersparadijs Bonaire als eerste onderlopen door klimaatverandering, aldus onderzoek.
  • Women powerrr. Voor het eerst heeft een vrouw dit weekend de leiding bij een voetbalwedstrijd in de Italiaanse serie A.
  • Thomas 'Piekema' Acda doet niet langer boodschappen bij de Lidl.
  • Een supermarktmedewerker die voor 145 euro boodschappen meenam zonder te betalen, is zijn baan kwijt en moet de baas 3000 euro betalen.

P.S. In België betaal je slechts 100 euro aan zorgpremie per jaar, ook iets voor ons?

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Bron: RTL Z