Z First

Energievragen beantwoord | Rutte vlug naar New York | En fopreferenda in Donetsk en Loehansk

23 september 2022 07:49
Een slimme gasmeter. Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Vanmiddag om 15.00 uur schakel je in op RTL Z als je van je portemonnee houdt. In een extra uitzending beantwoorden we zoveel mogelijk van jullie vragen over de energierekening. Hoe duur wordt 2023? Wat kun je doen om te besparen en hoe gaat dat prijsplafond toch werken? Ook live te zien op rtlnieuws.nl.

De Algemene Beschouwingen zitten erop, maar premier Ruttes werkweek nog niet. Vanmiddag moet hij alweer aantreden in New York bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waar jaarlijks de wereldleiders elkaar toespreken.

De showreferenda in door Rusland bezette Oekraïense gebieden beginnen vandaag. In de regio's Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja worden volksraadplegingen gehouden over aansluiting bij Rusland. De vrees is dat de oorlog hierdoor een gevaarlijke wending neemt, als Poetin kan claimen dat Oekraïne Russisch grondgebied aanvalt.

Ieder land in West-Europa lijkt een beetje aan energiezelfkastijding te doen. In België gaan ze vannacht een kerncentrale uitzetten. Dat was al zo gepland, Doel 3 heeft er namelijk al de nodige dienstjaren opzitten. Maar nu de energieprijzen zo hoog zijn, is de spotgoedkope kernenergie best welkom. Het mag niet baten. Hij gaat uit.

De volgende Italiaanse premier wordt waarschijnlijk Giorgia Meloni, leider van een partij met fascistische en extreemrechtse roots. Maar het lijkt erop dat de lonkende EU-miljarden haar koers behoorlijk gematigd hebben.

Het hoofdkantoor van Essent in Den Bosch.. Het hoofdkantoor van Essent in Den Bosch..

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: 1 oktober is D-day voor de energierekening. Alle grote maatschappijen verhogen hun tarieven dan fors. Of beter: heel fors. Essent doet er bijvoorbeeld 50 procent bovenop. Maar daarmee zijn ze zeker nog niet de duurste.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Te veel in de lucht en te weinig in de fles. Als wonderlijk bijeffect van de energiecrisis is er een enorm CO2-tekort ontstaan. Daar hebben bijvoorbeeld bierproducenten last van, maar ook online super Picnic is in de aap gelogeerd.

En dit heb je gisterenavond misschien gemist: GroenLinks (!) pleit in de Kamer voor meer subsidie op gas- en elektriciteitsverbruik dan het kabinet wil. Wondere wereld.

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Bij een Deense bank hebben ze een listige manier om Poetin een loer te draaien. Verwarming omlaag, dekentje voor wie het koud heeft

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van