Ga naar de inhoud
Z First

Prinsjesdag klaar? Klagen maar! | Ondernemers delen ochtendhumeur | En renteverhoging in de VS

Het miljoenenontbijt in 2021 Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Prinsjesdag klaar? Klagen maar! Vandaag is de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. 'Het belangrijkste politieke debat van het jaar' over de jongste begroting van het kabinet. Eentje met 'historische koopkrachtreparatie' al is dat voor de oppositie 'te weinig en te laat.'

Ondernemers delen hun ochtendhumeur en een croissantje. Het jaarlijkse Miljoenenontbijt staat op de rol en RTL Z is er bij. Ondernemend Nederland is bezorgd over de plannen van het kabinet. Van stijgende lasten tot een hoger minimumloon, het ligt zwaar op de maag. Het kabinet mag "de motor van de economie niet uit het oog verliezen."

De Amerikanen geven hun motor alvast een slinger. Het centrale bankorgaan 'de Fed' a.k.a. Federal Reserve zal de rente naar verwachting opnieuw verhogen. In juni en juli gebeurde dat ook al, maar het zou nog niet genoeg zijn om die gierende inflatie te temmen.

Op maandag in Londen, dinsdag in Den Haag en woensdag in New York. Koningin Máxima doet het gewoon en meldt zich als speciaal pleitbezorger voor inclusieve financiering bij de Algemene Vergadering van de VN. Speeches zijn er ook van Biden, Zelenski én de kersverse Britse premier.

Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste economische nieuws? Download dan onze app en zet de pushmeldingen aan. Klik daarvoor rechtsonder in de app op 'Meer', selecteer 'Meldingen' en klik bij 'Economie' op 'Alle nieuwsalerts'.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Kogel door de kerk! Vanaf 1 november verlaagt het kabinet de energierekening. Op 1 januari treedt een prijsplafond in werking. Het verlagen van de energierekening moet een gemiddeld gezin 2280 euro besparen.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: De jongste miljoenennota van het kabinet staat in het teken van koopkracht. Steeds meer huishoudens komen in de knel door de hoge gasrekening en inflatie. Hier vind je de belangrijkste plannen op een rij.

En dit heb je gisteravond misschien gemist: De Russische president Vladimir Poetin zou een tv-toespraak geven, maar dat werd op het allerlaatste moment uitgesteld. "Heel opmerkelijk", noemt correspondent Olaf Koens dat. Vanochtend wordt de herkansing verwacht.

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

  • De 82-jarige Willy kocht een leuk hoedje op Marktplaats, maar plaatste de komma in het over te boeken bedrag op de verkeerde plek. Dag 1300 euro.
  • Wie citeerde de koning? Test of jij goed hebt opgelet tijdens de troonrede: doe de quiz.
  • Ja hoor. Nóg een nieuwe streamingdienst erbij in Nederland.
  • Bakker Jack levert zijn laatste oranjetompoucen. De gasrekening nekt zijn zaak.

P.S. De koning krijgt een kleine salarisverhoging en gaat er volgend jaar 2,8 procent op vooruit.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Bron: RTL Z
Dit is een artikel van