Ga naar de inhoud
Z First

Staking bij NS | Verjaardag Oekraïne | En PSV droomt van Champions League

Trainer Ruud van Nistelrooij na het gelijkspel tegen Glasgow Rangers. Beeld © ANP / PA Images / Steve Welsh

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Houd maar rekening met hommeles op het spoor vandaag. Nee, niet vanwege de hitte. Er wordt gestaakt, in het noorden van ons gave land. Daar rijden geen NS-treinen door de acties van de boze machinisten en conducteurs (m/v/x). Ook in de rest van het land heb je er mogelijk last van. Dikke baal!

We steken onze thermometer in de bips van de game-industrie. In Keulen vindt de beurs Gamescom plaats. En wij zijn erbij, om eens te checken hoe recessieproof deze miljardenbusiness nu is. Kleine spoiler: ook in deze branche wordt alles duurder

Mag er dit jaar nu extra gas worden opgepompt in Groningen? Het ministerie van EZK besloot dit te doen, onder meer om de Duitse buren te vriend te houden. Groningers zijn het er niet mee eens. Vandaag horen we wat de Raad van State ervan vindt

Oekraïne viert z'n onafhankelijkheid van Rusland. Precies 31 jaar geleden maakte het land zich los uit de Sovjet-Unie. Wrang detail: de Russische inval is precies een halfjaar geleden. De angst is groot dat Poetin het feestje ruw zal verstoren met een grootscheepse aanval. Geheel toevallig (?) begint vandaag ook ̷d̷e̷ ̷r̷e̷c̷h̷t̷s̷z̷a̷a̷k̷ het showproces tegen Azovstal-strijders

Peentjes zweten in Eindhoven. De plaatselijke voetbaltrots speelt daar tegen Glasgow Rangers voor een plek in de Champions League. De opdracht is simpel: winnen. Als dat lukt is dat leuk voor PSV en het Nederlandse voetbal. En minder leuk voor Ajax, want die moet dan een deel van de Champions League-miljoentjes delen met de Eindhovenaren. 

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld:
Drukkere coupés, vaker overstappen en minder treinen op het Nederlandse spoor. Het personeelstekort bij de NS is zo ernstig dat het bedrijf de dienstregeling voor volgend jaar uitkleedt. Enkele belangrijke veranderingen gaan al op 5 september in.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen:
Tot het eind van het jaar zegt supermarkt Dirk de prijzen van ruim honderd producten niet te verhogen. Sympathiek gebaar naar klanten, maar heel veel hebben ze er niet aan, stellen experts.

En dit heb je gisteravond misschien gemist: Door de torenhoge inflatie en de stijgende energieprijzen verpanden mensen vaker hun gouden sieraden of dure spullen. Het is dit jaar veel drukker bij pandhuizen en goudinkopers, ook met klanten uit de middenklasse.

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

P.S. Zelfs een kind kan bedenken dat de tandarts bij de basiszorg hoort, schrijft Amanda Bulthuis. "Dus, minister Kuipers, waar wacht u nog op?"

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Bron: RTL Z