Ga naar de inhoud
Z first

Jan modaal? Vergeet die koopwoning | Trek in een vers Remkes-gesprek | En hogere omzet in de bouw

beeld ter illustratie Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Jazeker, geen hypothe(e)k(er). Althans voor Jan Modaal. Slechts 1 procent van het aanbod aan koophuizen is bereikbaar voor alleenstaanden met een modaal inkomen, zo zegt hypotheekadviseur De Hypotheker. Ook voor (modale) tweeverdieners is het aanbod maar matig. Vrijwel overal in Nederland.

P.s. Menno Luiten, commercieel directeur van de Hypotheker, vertelt meer over de hopeloze situatie op de woningmarkt in de nieuwsuitzending van RTL Z om 9.00 uur. Kijken! (KPN: kanaal 11 Ziggo: kanaal 12). 

Supermarkten hebben geen trek in een Remkes-gesprek. En de stikstofbemiddelaar heeft daar geen goed woord voor over. Gelukkig schuiven de banken wel aan om te praten over een weg uit de stikstofimpasse. Facilitator Rabobank heeft spijt en gooit het roer om: duurzaam boeren 'it is'. Al is dat vaak te duur.

Weinig handjes, dure materialen. Maar ‘t gaat best in de bouw. Het CBS zag de omzetten van de sector in het afgelopen kwartaal groeien. Vooral de kleine bedrijven deden het goed, zij konden de hoge prijzen doorberekenen aan de klant. Inzicht in de grote namen krijgen we vandaag via de de halfjaarcijfers van BAM.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld:
Nee toch! Personeel van de Nederlandse Spoorwegen legt volgende week en de week daarna op verschillende plekken in Nederland het werk neer. Het gaat om estafettestakingen van 24 uur, die volgende week woensdag beginnen in de regio noord.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen:
De banen liggen voor het oprapen voor werknemers, en werkgevers weten van gekte niet hoe ze aan personeel moeten komen. Voor iedere 100 werklozen staan er inmiddels 143 vacatures open. Daarmee is de krapte op de arbeidsmarkt nog groter geworden dan in het eerste kwartaal van dit jaar.

En dit heb je gisterenavond misschien gemist:
Op naar gratis maandverband? Menstrueren kost vrouwen een hoop geld. De schattingen lopen uiteen: van 50 euro per jaar tot 6000 euro in het hele leven. En daar komen dan nog de kosten van pijnstillers en eventuele gemiste inkomsten door ziekmelden bij.

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

  • Huis naar de gallemiezen door een huisfeestje. Verhuursite Airbnb pikt het niet meer en komt met nieuwe opsporingstools.
  • Omwonenden in Tubbergen willen hotel zelf kopen om azc tegen te houden.
  • De torenhoge prijzen voor alles moeten en zullen gecompenseerd worden. Ook voor middeninkomens, zo willen regeringspartijen.
  • Apothekers VS krijgen boete van 650 miljoen dollar voor verstrekken verslavende pijnstillers.
  • Niet oké. Populaire menstruatie-apps lekken data gebruikers: 'Erg verontrustend.'

Fijne dag!

p.s. Ondanks de oorlog in Oekraïne, de stijgende inflatie en het torenhoge personeelstekort zitten we nog niet in een recessie. Sterker nog: de economie groeide in het tweede kwartaal met 2,6 procent ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Bron: RTL Z