Z First

Geen Russische kolen meer | Hitteprotocol in werking | En waterverdelers komen bijeen

10 augustus 2022 07:25
Een berg kolen bij de kolencentrale in de Eemshaven. Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

De lidstaten van de EU (en de Russen) hebben 120 dagen aan het idee mogen wennen, maar nu is het zover. Het importverbod op kolen wordt van kracht. Om Rusland te straffen voor de oorlog in Oekraïne, legt de EU steeds meer sancties op. Later dit jaar gaat er ook een verbod op de import van olie in. Een gasboycot is nog niet in de maak, maar dat probleem lost zichzelf op als de Russen de kraan dichtdraaien.

HITTEPROTOCOL! HIT-TE-PRO-TO-COL! De komende dagen wordt het warm. Zo warm, dat we waarschijnlijk over een paar dagen officieel van een hittegolf kunnen spreken. Laat het dan maar aan het RIVM over om eens flink aan de bel te trekken. Korte samenvatting: veel drinken is een goed idee, flink inspannen een minder goed idee.

In hetzelfde straatje: de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) komt vandaag bijeen. Het OMT voor waterschaarste, zullen we maar zeggen. Vorige week werd officieel een watertekort afgekondigd en er is al een aantal beperkingen van kracht. Mogelijk volgen er meer.

En best wat interessante bedrijfscijfers vandaag: zo opent bitcoinbeurs Coinbase de boeken in nogal uitdagende tijden voor de cryptowereld, laat staatsbank ABN Amro weten hoe het er voor staat en maakt ook supermarktgigant Ahold Delhaize bekend hoeveel winst er is gemaakt. De vraag is: knabbelt de inflatie aan de winst, of weet de supermarkten er juist een slaatje uit te slaan?

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Het is een beetje de koe die de vis zwemles wil geven: het Amerikaanse Domino's wilde de Italiaanse pizzamarkt veroveren, maar de Italianen vinden dat ze het zelf beter kunnen.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Jarenlang was het veel duurder om de internationale trein te pakken dan het vliegtuig. Maar die vlieger gaat allang niet meer op.

En dit heb je misschien gemist: Bluetooth-locatietrackers vliegen over de toonbank. Vooral bij vakantiegangers blijken ze populair. Die stoppen de trackers in hun koffer om altijd te kunnen zien waar deze is. Maar hoe werken zulke trackers nou eigenlijk?

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Gemeenten in Nederland binden de strijd aan met pandjesbazen, huisjesmelkers en andere vastgoedbeleggers. De zelfbewoningsplicht en de opkoopbescherming rukken op in Nederland. Gaat dat werken?

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van