Z First

Rapport Rekenkamer over woningtekort | EU-top over Oekraïne | Debat in Kamer over stikstof

23 juni 2022 07:09 Aangepast: 23 juni 2022 09:25
Een koopwoning aan de Amsterdamse Keizersgracht. Beeld © ANP Foto

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Er is in de Randstad al jaren bijna geen betaalbare woning meer te krijgen, wie wil huren moet jaren wachten. Wat ging er mis op de huizenmarkt? De Algemene Rekenkamer publiceert een onderzoek naar de aanpak van het woningtekort door de overheid sinds 2019. Er wordt daarin onder meer gekeken naar de effecten van de Woningbouwimpuls.

Leiders van Europa komt allen tezamen. Dat gebeurt vandaag en morgen in Brussel. Bij de EU-top wordt onder meer besloten of Oekraïne kandidaat-lid van de EU mag worden. Wij zochten uit wat dat lidmaatschap ons oplevert.

De stikstofuitstoot moet fors dalen, megastallen moeten als het aan het kabinet ligt verdwijnen en boeren moeten zullen moeten verhuizen of stoppen. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de kabinetsplannen die voor de boeren reden waren voor grote protestacties.

Een belangrijke dag voor ons koude kikkerlandje. Europarlementariërs debatteren en stemmen over een plan om de strategische gasreserves van de EU sneller te vullen richting de winter. Hiermee wordt gezorgd dat huishoudens en bedrijven genoeg gas hebben voor de koude dagen.

Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste economische nieuws? Download dan onze app en zet de pushmeldingen aan. Klik daarvoor rechtsonder in de app op 'Meer', selecteer 'Meldingen' en klik bij 'Economie' op 'Alle nieuwsalerts'.

Een vliegtuig van Transavia op Schiphol. Een vliegtuig van Transavia op Schiphol.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld:  Vanwege het personeelstekort op Schiphol annuleert Transavia deze zomer 240 vluchten. Daardoor worden 13.000 boekingen getroffen, waarvan 70 procent een alternatieve vlucht krijgt aangeboden. Voor bijna 4000 boekingen is zo'n alternatief niet mogelijk.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Cosmeticagigant Revlon leek begin dit jaar nog te herstellen van de economische gevolgen van de coronapandemie. Maar vorige week vroeg het bedrijf van de Amerikaanse miljardair Ron Perelman toch uitstel van betaling aan. Waardoor liep de iconische make-upmaker op de klippen?

En dit heb je gisteravond misschien gemist: PME verhoogt in juli de pensioenen met 1,29 procent. Het gaat om alle pensioenen, dus ook die van mensen die nog niet met pensioen zijn. Het is de eerste verhoging sinds 2008. Pensioenfondsen in Nederland staan er na jaren van kommer en kwel wat beter voor. Ze profiteren van de hogere rente en van de versoepelde regels.

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de digitale koffieautomaat:

  • Een Oekraïense tank of bom met je naam of persoonlijke tekst. Voor een paar tientjes kan het.
  • De Chinese woningmarkt is zo verzadigd, dat woningen lang te koop staan. Om mensen over de streep te trekken, krijgen ze een gratis varken en kunnen ze de woning betalen met graan of knoflook.
  • Deze zwarte ex-schoonmaakster is nu vicepresident van Colombia.
  • Ajax laat zich sponsoren door gokbedrijf Unibet en dat is tegen het zere been van de GGZ.

Fijne dag!

p.s. In Amsterdam staat een oorlogsbunker van 40 vierkante meter te koop zonder zonder ramen en zonder woonbestemming. Vraagprijs voor dit fraais: 1,1 miljoen ekkies. Saillant detail: de makelaar is volgens Quote ook de eigenaar en hij betaalde elf jaar geleden slechts 15.000 euro voor het spuuglelijke pand, waar hij zo te zien weinig aan gepimpt heeft.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van