Z First

Prijsje voor Feyenoord lonkt | PFAS in de Westerschelde | En Twitteraandeelhouders roeren zich

25 mei 2022 07:29 Aangepast: 25 mei 2022 07:31
Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

De wereld staat in de fik, maar in Rotterdam is de belangrijkste bijzaak vandaag even hoofdzaak. In het Albanese Tirana voetbalt Feyenoord tegen AS Roma om de eerste winnaar ooit te worden van de Conference League. Als dat lukt, levert de Europese campagne de club in totaal een miljoentje of 17 op.

Zit er te veel PFAS in de Westerschelde om de vis nog veilig te kunnen eten? Die vraag moet het RIVM vandaag beantwoorden in een langverwacht rapport. Zeeuwen zitten in de rats, omdat ze stroomafwaarts zitten van een Belgische fabriek die de wateren vervuilt met de giftige stof.

Vanavond is de aandeelhoudersvergadering van Twitter. Kan jou het schelen, zal je denken: marginaal microbloggetje voor journalisten en opheffetisjisten. Maar dat marginale microbloggetje voor journalisten en opheffetisjisten staat wel op de kooplijst van de rijkste man ter wereld annex enfant terrible van de zakenwereld Elon Musk. En dan gebeurt er altijd wel wat.

Delegaties uit Finland en Zweden gaan op audiëntie in Ankara. Zij hopen de Turken over te halen om toch in te stemmen met het NAVO-lidmaatschap van de twee Scandinavische landen. Turkije is mordicus tegen omdat Finland en Zweden 'terroristische organisaties' zouden steunen, waarmee op onder andere op de Koerdische PKK wordt gedoeld.

Air France-KLM-topman Ben Smith. Air France-KLM-topman Ben Smith.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Zijn bedrijf stapelde miljardenverlies op miljardenverlies en moest meerdere keren aankloppen bij de overheid om niet failliet te gaan. Maar dat alles mag een bonus natuurlijk niet in de weg staan. Air France-KLM-topman Ben Smith tikt een paar miljoen binnen en de aandeelhouders vinden het pa-rima.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Op de nogal tumultueus verlopen aandeelhoudersvergadering van Shell waren de contrasten behoorlijk groot. Activisten hielden de vergadering urenlang op omdat het bedrijf te weinig doet tegen klimaatverandering. Beleggers vonden het juist geen issue gisteren, en gingen over tot de orde van de dag: centjes verdienen!

En dit heb je gisterenavond misschien gemist: Het is op Schiphol natuurlijk heel, heel erg gesteld de laatste tijd. Zó erg, dat we misschien het leger maar in moeten zetten om de boel in goede banen te leiden. Althans, dat vindt de ANVR, de belangenclub voor de reisbranche.

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

  • De tegenvallers voor de staatskas worden nu zo talrijk, dat het b-woord is gevallen. Nou ja, eigenlijk het o-woord, maar dat is een eufemisme voor het b-woord.
  • ik weet wel wat je denkt als je hierop klikt: 'Ik praat helemaal niet over Griekse kipspiesen met bietentzatziki en courgettesalade bij de koffieautomaat'. Tot je ze een keer gemaakt hebt, dan raak je er niet meer over uitgepraat.
  • 'Natuurlijk kan het beter', zegt Viaplay over de beroerde streamkwaliteit. 'Wat let je?', denken wij dan.
  • Wie A-merken koopt vanuit de gedachte dat duurder wel beter zal zijn, is nu vast zéér te spreken zijn over de kwaliteit.

P.S. Een influencer in de bijstand verkeek zich erop dat influencen een vrij publiek fenomeen is. En dat viel de gemeente dus ook op, die subiet de uitkering terug wilde.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van