Z First

Klimaatstrategie Shell in spotlight | Krijgt Smith z'n bonus? | En een boel kabinetsbobo's in Davos

24 mei 2022 07:11
Een demonstratie van Milieudefensie tegen Shell. Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Welke risico's loopt ons financiële stelsel dit jaar? We horen het vanochtend van het CPB. De rekenmeesters hebben bij hun jaarlijkse risicoanalyse speciale aandacht voor de almaar oplopende energieprijzen en de torenhoge inflatie. 

Milieudefensie maakt vieze handen in Londen. Daar demonstreert de organisatie tegen Shell. En hoe kun je dat nu beter doen dan door te laten zien hoe vies olie is. Tijdstip en plek zijn geen toeval: de oliereus houdt z'n jaarlijkse vergadering voor de aandeelhouders. En zij mogen stemmen over de klimaatstrategie van Shell. 

In Parijs is het woord ook aan beleggers, die van Air France-KLM welteverstaan. Zij mogen onder meer hun zegje doen over de miljoenenbonus van topman Ben Smith. Want is dat niet gek: een bonus terwijl het bedrijf nog financieel in de penarie zit. Minderheidsaandeelhouder Sigrid Kaag vindt het ongepast. En ook beleggersclub VEB heeft nog wel wat vragen

De naam van minister Kaag kwam al voorbij. En hier nog eens. Want vanmiddag spreken we haar weer, vanuit Brussel, in ons wekelijkse gesprek met de minister van Financiën. Hoofdthema's: de dreigende recessie en de houdbaarheid van onze schulden nu de rente oploopt. 

Haar D66-buddy in het kabinet spreekt vandaag in Davos. Kajsa Ollongren neemt deel aan een praatsessie over een 'Veiliger Europa'. En dan gaat het niet over verkeer, getuige gesprekspartner Jens Stoltenberg, het opperhoofd van de NAVO. De minister van Defensie is overigens zeker niet de enige uit het kabinet die acte de présence geeft op het World Economic Forum. En ook koningin Máxima houdt een praatje.

Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste economische nieuws? Download dan onze app en zet de pushmeldingen aan. Klik daarvoor rechtsonder in de app op 'Meer', selecteer 'Meldingen' en klik bij 'Economie' op 'Alle nieuwsalerts'.

Een manager poseert op olieplatform van Equinor in Noorwegen. Een manager poseert op olieplatform van Equinor in Noorwegen.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Noorwegen profiteert volop van de boycot van Russische olie en gas. En die extra miljardenwinst zou het land moeten delen, vindt de Poolse premier. Mooie gedachte, gaat niet gebeuren natuurlijk. 

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Als je je Golfje tien jaar lang laat wegroesten bij de garage, dan heb je geen recht op schadevergoeding. 's Logisch.

En dit heb je gisteravond misschien gemist: Wie zorgenloos op vakantie wil, kan maar beter niet via Schiphol vliegen. Er stonden gisteren de hele dag lange rijen bij de security. De oorzaak is een tekort aan beveiligers.

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de digitale koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Mispoes voor Menno Snel. Z'n partijgenoot Sigrid Kaag heeft hem uit de race gehaald voor een Europese topbaan toen bleek dat er weinig enthousiasme voor de oud-staatssecretaris was. 

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van