Z First

Ook compensatie voor luie spaarders? | Minder mensen melden zich ziek | En er komt noodweer aan

20 mei 2022 07:28
In vrijwel alle bedrijfstakken was het ziekteverzuim hoger dan een jaar eerder. Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Krijgen meer mensen compensatie voor te veel betaalde spaartaks? Al eerder werd besloten dat gedupeerde spaarders die bezwaar hebben gemaakt bij de fiscus, geld krijgen. Vandaag draait het bij de Hoge Raad om een andere groep: hebben ook de honderdduizenden spaarders die geen of te laat bezwaar hebben gemaakt recht op compensatie? Dat zou miljarden gaan kosten.

Goed nieuws: minder mensen blijven ziek thuis. In maart was er nog sprake van een recordaantal ziekmeldingen - 11 op elke 100 werkenden - een prangend probleem in combinatie met personeelstekorten in alle sectoren. Afgelopen maand is het aantal ziekmeldingen gehalveerd, blijkt uit cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. Toch blijf het ziekteverzuim hoger dan voor de coronaperiode.

Loodgieters, zet de lijnen maar alvast open: er komt (meer) noodweer aan. Na een periode van flinke droogte is het weer omgeslagen: het water komt met bakken naar beneden. Hou je vast: op sommige plekken kan vandaag de hoeveelheid regen vallen die normaal in een hele maand valt.

Iconische spullen onder de hamer. Veilinghuis Julien's Auctions veilt 1300 voorwerpen van muziekiconen, waaronder de gitaar die zanger Kurt Cobain van Nirvana gebruikte in de beroemde videoclip van het nummer Smells Like Teen Spirit. In 2020 haalde een gitaar van Cobain bij hetzelfde veilinghuis nog het Guinness Book of World Records: met 6 miljoen dollar was het de duurste gitaar ooit geveild.

TomTom-topman Harold Goddijn in betere tijden. TomTom-topman Harold Goddijn in betere tijden.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Ooit verdienden de bestuurders van TomTom vele tonnen met hun optiepakketten. Nu leveren de ooit goudgerande opties soms nog maar enkele centen per stuk op. 

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Het kabinet komt bewoners van middenhuurwoningen - met een maximale huur tussen 1000 en 1250 euro per maand - te hulp. Als verhuurders veel te veel huur vragen, kan een huurder naar de huurcommissie stappen om daar iets aan te doen.

En dit heb je gisterenavond misschien gemist: Twitter zal tijdens een crisis tweets met mogelijke desinformatie gaan verbergen. Dit beleid wordt nu voor het eerst ingezet voor tweets rond de oorlog in Oekraïne. Met dit nieuwe beleid wil Twitter de verspreiding van desinformatie snel aan banden kunnen leggen als een crisis toeslaat.

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

PS Van alle vrouwen die in de overgang zijn, heeft iets meer dan de helft daar op het werk last van. Ze hebben pijn, zijn vermoeid, kunnen zich minder goed concentreren en hebben last van opvliegers. De klachten zijn soms zo heftig dat vrouwen thuis komen te zitten.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van