Ga naar de inhoud
Z First

Nieuwe sancties tegen Rusland | Gros zonnebloemolie uit Oekraïne | De miljoenen van De Vrij

Commissievoorzitter Von der Leyen en buitenlandchef Borrell van de EU brengen vandaag een bezoek aan Kiev. Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Het bloedbad in Boetsja leidt waarschijnlijk tot een nieuw Europees sanctiepakket tegen Rusland. De Europese Commissie wil onder meer Russische schepen weren in havens zoals Rotterdam, maar dat moet vandaag in Brussel nog wel goedgekeurd worden door de lidstaten.

Weg met dat gas. Maar wat dan? Door de oorlog klinkt de roep steeds luider om Russisch gas vaarwel te zeggen en zo de eigen energietransitie een zetje te geven. Volgens energie-experts kan dat nog wel even duren. "We ontkomen dan niet aan steenkool."

Gek op zonnebloemolie. Nederland haalde vorig jaar voor honderden miljoen euro's aan zonnebloemolie uit Oekraïne, het meest van alle EU-landen. Probleem: door de oorlog ontstaan grote tekorten en al dat hamsteren helpt ook niet mee.

De miljoenen van De Vrij. De voetballer van Internazionale en Oranje eist zo'n 10 miljoen euro schadevergoeding van het omvangrijke zaakwaarnemerskantoor SEG, dat hem zou hebben benadeeld bij zijn transfer. Straks de uitspraak, de voetbalwereld kijkt mee.

Kan het nog erger? De inflatie is al bijna 12 procent (!), maar blijft het daarbij? Nieuwe virusvarianten en verdere spanningen met Rusland kunnen de inflatie misschien nog verder aanjagen, aldus econoom Van Tilburg in een van de stukken waarover de Tweede Kamer vanmiddag een rondetafelgesprek voert.

Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste economische nieuws? Download dan onze app en zet de pushmeldingen aan. Klik daarvoor rechtsonder in de app op 'Meer', selecteer 'Meldingen' en klik bij 'Economie' op 'Alle nieuwsalerts'.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Een stevig miljardenverlies bij Air France-KLM, maar toch een royale miljoenenbonus voor bestuursvoorzitter Ben Smith. Ongepast én onbegrijpelijk, aldus minister van Financiën Sigrid Kaag in haar wekelijkse gesprek met RTL Z.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: De sancties tegen Rusland tikken aan en brengen dat land in de problemen als het gaat om het aflossen van leningen. Rusland komt zo voor moeilijke beslissingen te staan en komt dichterbij een bankroet.

En dit heb je gisteravond misschien gemist: Het Sywert-verhaal krijgt een nieuw staartje: Van Lienden en zijn compagnons hebben met hun bedrijfje Relief Goods Alliance ook schorten en zelftesten geleverd aan Justitie, dat zegt niet te hebben geweten dat het zaken deed met een commercieel bedrijf.

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

P.S. Grote online-platforms zoals Facebook moeten de Europese Unie mogelijk jaarlijkse vergoedingen gaan betalen van maximaal 0,1 procent van hun nettowinst. Dat is nodig om de kosten van het toezicht op de naleving van nieuwe EU-regels te bekostigen.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Bron: RTL Z