Ga naar de inhoud
Z First

Hulpgoederen WHO arriveren in Polen | Woningwaarde in 8 jaar tijd met 1 biljoen euro gestegen | Rechtszaak Peter R. de Vries

Demonstranten tegen de Russische inval in Oekraïne. Beeld © ANP Juliette Bruynsseels

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

De eerste lading medische hulpmiddelen van de wereldgezondheidsorganisatie WHO voor Oekraïne komt aan in Polen. In het pakket: hulpmiddelen voor noodoperaties en traumabehandelingen voor zo'n duizend patiënten. En vandaag praat ook de VN-mensenrechtenraad over het conflict in Oekraïne.

Even een avondje Netflix kijken terwijl jij in de bank hangt, en je koophuis is weer een paar tientjes meer waard geworden. Volgens woningwaarderingsbedrijf Calcasa is de totale koopwoningwaarde in ons kleine land sinds 2013 met 1 biljoen euro toegenomen. Dat is een 1 met 12 nullen. 1.000.000.000.000 dus. Vooral het laatste jaar ging het hard.

Delano G. en Kamil E., de verdachten van de moord op Peter R. de Vries, komen voor de rechter. Het gaat om een pro-forma zitting, waarbij wordt gesproken over de stand van het onderzoek en over eventuele onderzoekswensen van de advocaten. De inhoudelijke zitting staat voor juni gepland.

Bij vrieskou kom je nog niet van Maastricht naar Groningen en in de zomervakantie sta je uren in de rij bij snelladers, maar als het aan de overheid ligt gaan we allemaal elektrisch rijden. Beter voor het milieu en zo, is ook waar. Dan moeten die wagens wel beter worden. Volkswagen maakt vandaag haar elektrificatiestrategie, zoals dat zo mooi heet, bekend.

Mobiel bellen achter het stuur van een auto mocht ook in België niet, maar als je je gsm op schoot hield, mocht je wel swipen en scrollen. Dat is per direct ook verboden. Ook gaan de boetes fors omhoog.

Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste economische nieuws? Download dan onze app en zet de pushmeldingen aan. Klik daarvoor rechtsonder in de app op 'Meer', selecteer 'Meldingen' en klik bij 'Economie' op 'Alle nieuwsalerts'.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Ouders die hun kind nog een flinke duw in de rug willen geven bij het kopen van een huis, moeten hopen dat hun kroost snel zijn slag slaat. Vanaf volgend jaar zou het bedrag dat belastingvrij geschonken kan worden voor de koop of verbouwing van een eigen huis wel eens fors verlaagd kunnen worden.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: 1000 euro op kosten van de overheid. Wie een opleiding wil volgen, kan daar sinds eergisteren subsidie voor aanvragen. Het liep storm. Daardoor liep het inlogsysteem van het UWV compleet vast. Nathalie probeerde twaalf uur lang tevergeefs subsidieverzoek in te dienen. "Het is gelukt, maar ik heb er 180 grijze haren bij."

En dit heb je gisteravond misschien gemist: Om te kunnen werken in Russische wateren varen Nederlandse baggeraars steeds vaker onder Russische vlag. Nu Rusland op steeds meer vlakken wordt geboycot, is het de vraag of die schepen door kunnen werken. En of ze met die Russische vlag nog wel terug naar huis kunnen varen.

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

P.S. Volgens verschillende zwarte vluchtelingen wordt er gediscrimineerd aan de grens met Oekraïne, ook de Nederlandse voetballer Rodney Antwi had die ervaring.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Bron: RTL Z