Ga naar de inhoud
Z First

Financiële plaatje Rutte IV | Ultimatum voor Heineken | En inflatie verder door het dak

Een deel van het kabinet Rutte IV bij koning Willem-Alexander op het bordes. Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Wat betekenen alle plannen van Rutte IV voor het huishoudboekje van Nederland? Vandaag weten we het, want dan publiceert het Centraal Planbureau (CPB) haar doorrekening van het regeerakkoord. Machtig interessant om te kijken welke financiële addertjes er onder het gras zitten. Wie gaat al die miljardeninvesteringen betalen om de stikstof- en wooncrisis op te lossen?

Meteen een lekker leesklusje dus, voor de Tweede Kamer die terugkomt van reces. De agenda is verder leeg, in afwachting van het debat over de regeringsverklaring, dat voor volgende week staat ingepland

Het leven is in december in een nog rapper tempo duurder geworden dan in de maanden ervoor. De inflatie was in december maar liefst 5,7 procent. Dat komt vooral doordat gas, elektriciteit en stadsverwarming duurder werden.

Weer eens wat anders dan boeren, leraren of zorgpersoneel: boze sportschoolhouders in Den Haag. Ze eisen dat sport wordt bestempeld tot essentiële dienstverlening, zodat ze hun deuren weer kunnen openen. De gedwongen sluiting doet financieel pijn, zeker omdat hij in de belangrijkste maand van het jaar valt: die van de goede voornemens

Heineken heeft tot klokslag 17.00 uur om met een beter bod voor een nieuwe cao te komen. En anders... Dan zou er wel eens gestaakt kunnen worden, dreigt FNV. Het plan om de lonen dit jaar 1,5 procent en volgend jaar 2 procent te verhogen is veel te mager, aldus de vakbond.

Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste economische nieuws? Download dan onze app en zet de pushmeldingen aan. Klik daarvoor rechtsonder in de app op 'Meer', selecteer 'Meldingen' en klik bij 'Economie' op 'Alle nieuwsalerts'.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: 
Jaarlijks gaan een miljoen Nederlanders op wintersport, met name naar Oostenrijk. Niet alle bedrijven zullen daar blij mee zijn, nu de omikronvariant daar huishoudt onder (Nederlandse) skileraren. Mag je werkgever je verbieden om af te reizen naar de sneeuw?

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: 
Test jezelf voordat je bij iemand op bezoek gaat, zo adviseert het kabinet. Die testen kosten echter al snel 3 euro per stuk. Als je in een drukke week een paar keer het gezin moet testen, ben je tientallen euro's kwijt. Geef ze daarom gratis weg, bepleit een epidemioloog.

En dit heb je gisteravond misschien gemist: 
KLM zet z'n duurzame beentje voort. Drie keer raden wie daar de rekening voor moet betalen

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de digitale koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Nog nooit hadden 'we' zo veel ministers. Maar is groter ook altijd beter? Sam Trompert zocht het uit.

Bron: RTL Z