Ga naar de inhoud
Z First

Nieuw kabinet op bordes | Scholen weer open | Exit GrandVision

Beeld © RTL Nieuws

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Daar zijn ze dan. Het mocht even duren, maar de twintig ministers en negen staatssecretarissen van het nieuwe kabinet Rutte IV worden beëdigd. Daar hoort ook een bordesscène bij met de koning op Paleis Noordeinde. Uiteraard allemaal live te volgen op RTL Z en online vanaf 10.55 uur.

En nu hup aan het werk. Zo ook op het ministerie van Financiën, waar D66-kopstuk Sigrid Kaag vanmiddag vanwege haar coronabesmetting digitaal de sleutel van de schatkist overneemt van vertrekkend minister Wopke Hoekstra. Zij moet onder meer zo rap mogelijk een Nederlands coronaherstelplan inleveren in Brussel.

Terug naar school. Wat broodnodige verlichting voor alle (thuis)werkende vaders en moeders in deze lockdown: de basis- en middelbare scholen gaan weer open na de verlengde kerstvakantie. Wel gelden nog extra coronaregels op school, zoals preventief testen vanaf groep zes.

Nationale zaak. Terwijl onze buurlanden Duitsland en België kernenergie inruilen voor aardgas, wil Nederland juist af van het gas en twee nieuwe kerncentrales bouwen. Kenners snappen niets van dit jojobeleid. Maar zolang energie een nationale zaak is, kan de EU niet veel meer doen dan toekijken.

Exit GrandVision. De Nederlandse optiekketen die we hier vooral kennen van de Pearl-brillen staat niet langer genoteerd aan de Amsterdamse beurs. Het Frans-Italiaanse EssilorLuxottica slokte GrandVision vorig jaar op, al ging daar wel een heuse brillenoorlog aan vooraf.

Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste economische nieuws? Download dan onze app en zet de pushmeldingen aan. Klik daarvoor rechtsonder in de app op 'Meer', selecteer 'Meldingen' en klik bij 'Economie' op 'Alle nieuwsalerts'.

Dit stuk werd dit weekend het meest gedeeld: Veel winkeliers hebben het helemaal gehad met de lockdown, waardoor zij hun deuren gesloten moeten houden. Boekwinkels doen in een open brief aan het kabinet een oproep om weer open te kunnen en Gooise winkeliers dronken uit stil protest koffie met hun klanten.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Sint Maarten is een bijzonder Caribisch eiland: een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, maar het is óók een stukje Frankrijk. In het Nederlandse deel vind je het nachtleven, maar voor een goed diner lonkt de Franse kant: Saint Martin.

En dit heb je dit weekend misschien gemist: Boodschappenbezorgdienst Picnic verkocht in 2020 bijna 80(!) procent meer aan Nederlandse klanten dan een jaar eerder. De omzet is weliswaar sky high, maar het verlies is dat met zo'n 45 miljoen euro ook.

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Na de bedreiging van Kaag kunnen we niet meer wegkijken, betoogt Leo lucassen. 

Bron: RTL Z
Dit is een artikel van