Z First

2,6 miljoen voor bijstand in Srebrenica-rechtszaken | Laatste ministerraad | En topoverleg over Oekraïne

07 januari 2022 07:31 Aangepast: 07 januari 2022 07:44
Demissionair premier Mark Rutte op weg naar weer eens een ministerraad. Beeld © ANP Foto

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Landsadvocaat Pels Rijcken ving tot nu toe 2,6 miljoen euro voor de juridische strijd in de nasleep van de val van Srebrenica. Dat blijkt uit declaraties die openbaar zijn gemaakt door het ministerie van Defensie na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

De allerlaatste ministerraad van het demissionaire kabinet Rutte III staat in de agenda. Niet getreurd, volgende week is een deel van de ploeg er weer, maar dan als Rutte IV. De ministers en staatssecretarissen voor het nieuwe kabinet worden na het weekeinde beëdigd.

Topoverleg bij de NAVO om het Russische machtsvertoon aan de grens met Oekraïne. De buitenlandministers van de aangesloten landen gaan in overleg, nu Rusland zo'n 100.000 troepen op de been heeft gebracht bij het buurland.

Hoeveel dagen moet jij werken voor een jaarsalaris in het minimumloon? Vermoedelijk wel wat langer dan de topmannen- en vrouwen van grote bedrijven als Shell en PostNL, die dat bedrag op 2 januari al verdiend hadden. Vakbond FNV roept hen op iets aan het minimumloon te doen: 'Zij kunnen hun invloed aanwenden'.

Machiel Hofman in Ahoy Machiel Hofman in Ahoy

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Lekkende afvoer, inbouwspotjes in de keuken of een houten tuinbank voor de zomer? Als je een van deze klusjes wilt uitbesteden binnenkort, mag je een stuk meer aftikken dan vorig jaar.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Met een grote kans dat het allemaal voor niets is, zijn honderden podiumbouwers en technici in Ahoy bezig met de opbouw van de Vrienden van Amstel Live-concerten.

En dit heb je gisterenavond misschien gemist: Vanwege corona kon RTL Z er zelf helaas niet bij zijn, maar tóch hebben we een fijn overzicht met de hoogtepunten van techbeurs CES voor je.

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

  • Naast corona waart er nóg een virus door Nederland, dat duizenden slachtoffers maakt.
  • Lekker illegaal streamen, dat doen we steeds minder, maar 'uitbannen kan nooit'.
  • De nieuwste rage: van allerlei apparaten een (op)vouwbare variant maken.
  • De gaskraan Groningen gaat verder open, want de leveringszekerheid komt in gevaar.
  • Collectieve zucht van verlichting nu Instagram de chronologische feed weer terug wil brengen.
  • HBO Max moet de zoveelste streaminggigant in Nederland worden, maar wanneer?

Fijne dag!

p.s. We moeten het volgens columnist Wimar Bolhuis hebben over de olifant in de kamer: wie gaat dit coalitieakkoord uitvoeren?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van