Z First

Cao-lonen minder hard omhoog | Laatste loodjes Rutte | En een jaar na bestorming Capitool

06 januari 2022 07:24 Aangepast: 06 januari 2022 08:09
Trump-aanhangers in het Capitool. Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Je voelde het allang, maar er is nu ook bewijs: werkenden houden een groter stuk maand over aan het eind van hun salaris. De cao-lonen stegen vorig jaar minder hard dan het tempo waarin het leven duurder werd, meldt het CBS. Miniscuul lichtpuntje: de hoge inflatie geeft vakbonden dit jaar wel een goede reden om hoog in te zetten. 

Alweer een jaar geleden werd het hart van de Amerikaanse democratie bestormd. Honderden relschoppende aanhangers van toenmalig president Donald Trump drongen met geweld het Capitool binnen. De 'historische en schokkende' gebeurtenis wordt vandaag herdacht met onder meer een toespraak van president Joseph Biden. Trump wilde ook speechen maar annuleerde dat plan.

De laatste loodjes in de formatie voordat Mark Rutte z'n vierde kabinet presenteert op het bordes bij de koning. Vandaag praat hij met alle toekomstige kabinetsleden waar hij nog níet mee had gesproken. Het beste voor het laatst of de onderknuppels van het kabinet? Dat laatste zouden wij absoluut niet durven beweren, met onder meer Sigrid Kaag, Hugo de Jonge en Carola Schouten op z'n gastenlijstje.

De rechtszaak tegen acht Eindhovense terreurverdachten gaat van start. De mannen worden ervan verdacht plannen te maken voor het plegen van aanslagen en het trainen ervoor. Onderling bespraken de verdachten onder meer het neerschieten of ontvoeren van landelijke politici waaronder Geert Wilders, Thierry Baudet en Mark Rutte. 

Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste economische nieuws? Download dan onze app en zet de pushmeldingen aan. Klik daarvoor rechtsonder in de app op 'Meer', selecteer 'Meldingen' en klik bij 'Economie' op 'Alle nieuwsalerts'.

Januari is de belangrijkste maand voor sportscholen. Januari is de belangrijkste maand voor sportscholen.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld:  Sportschooleigenaren balen, want in hun meest cruciale maand van het jaar zijn ze dicht en lopen daardoor veel omzet mis. "Als we snel open mogen, halen we misschien een deel van de schade nog in. Maar lang moet het niet duren."

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Ook fotografen kunnen niet van de wind leven. En dus moet er betaald worden, ook door de hulp-Sint en z'n Piet. En hoe langer je wacht met betalen, hoe hoger de rekening. Sad. 

En dit heb je gisteravond misschien gemist: Waar de Tesla Model 3 in 2019 nog enorm populair was in Nederland, is 'ie in 2021 weggezakt in het lijstje van meest verkochte elektrische auto's. Staat Tesla in de rest van de wereld een zelfde ontwikkeling te wachten? Frederieke Hegger zocht het uit.

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de digitale koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Duitsland kiest voor aardgas om de klimaatdoelen te halen. En dat is minder onlogisch dan op het eerste gezicht lijkt, schrijft Hyung-Ja de Zeeuw.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore