Z First

Ontslagen om corona | Jaar van het chiptekort | En Rusland rotter voor expats

29 december 2021 07:23
Beeld © Westend61

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Corona levert op alle fronten in de samenleving een hoop gelazer op. Niet in de laatste plaats op de werkvloer. Mondkapjes weigeren, ziek naar werk toe komen, de prikklok onderhoesten: het is zomaar een greep uit de redenen voor ontslag dit jaar. Wij zetten de 10 meest opmerkelijke zaken voor je op een rij.

In Rusland wordt het er allemaal niet gezelliger op voor buitenlanders. Vrijwel alle expats moeten vanaf vandaag eens in de drie maanden onderworpen worden aan een behoorlijk vergaande medische screening. Ze worden getest op drugs, maar ook op syfilis, hiv, lepra, tuberculose en corona. Een positief testresultaat, en je kan zo het land uitgebonjourd worden.

Sneu nieuwtje dan uit de VS. Dat land gaat vandaag 23 diersoorten uitgestorven verklaren. Sommige beesten zijn al decennialang niet meer gespot, dus ze gaan niet echt over een nacht ijs. Onder de uitgestorvenen zijn onder andere elf vogelsoorten en een vleermuis, maar bijvoorbeeld ook acht verschillende mosselsoorten. Ook rot, natuurlijk.

In Zuid-Afrika is het vandaag een dag met een traan. In Pretoria vindt een herdenkingsdienst plaats voor de zondag overleden Desmond Tutu. Ook in Kaapstad zal de geestelijke annex mensenrechtenactivist worden herdacht tijdens een interreligieuze ceremonie.

En later vandaag op de buis en op het internet: aflevering 3 van onze serie 2021 van A tot Z over het chiptekort dat overal de kop op steekt. Makers van auto's, spelcomputers, telefoons en allerhande andere elektronica liepen in 2021 tegen het chiptekort aan. RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra legt uit hoe we het wereldwijde chiptekort kunnen overleven.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Jan en Annelies hebben een bakkerij, maar kunnen op maandag en dinsdag geen vers brood meer bakken. De gasrekening wordt simpelweg te hoog als ze iedere dag de oven aanvlammen.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Als je weer eens peentjes staat te zweten of traantjes weg te pinken bij de pomp, richt jezelf dan op en doe er wat aan. Met dit handige tooltje kun je zien waar in jouw provincie het goedkoopste tankstation staat.

En dit heb je gisterenavond misschien gemist: Beter laat dan nooit? Dat gaat misschien niet echt op als er een stuk metaal als een visgraat in je keel zit. Maar toch: Albert Heijn waarschuwt, een paar dagen na kerst, dat je de kerstkoekjes maat beter niet kan eten. Waarvan akte.

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Het afgelopen jaar vielen ons lang niet alleen opmerkelijke corona-ontslagzaken op. Er zijn toch zo vreselijk veel redenen om op straat gezet te worden. Wat dacht je bijvoorbeeld van het cremeren van de verkeerde persoon?

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van