Z First

Pas op voor 'finfluencers' | Punt achter faillissement DSB | En prikspijt woord van het jaar

21 december 2021 07:27 Aangepast: 21 december 2021 10:38
Dirk Scheringa Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Het faillissement van de Dirk Scheringa Bank wordt ein-de-lijk afgehandeld. DSB Bank ging al in 2009 failliet, maar de curatoren tikken pas vandaag hun laatste verslag op. Dat komt onder meer omdat toezichthouder De Nederlandsche Bank aansprakelijk werd gesteld voor de ondergang van de bank. Ondertussen eisen honderden schuldeisers miljoenen euro’s van DSB. Het goede nieuws: zij krijgen hun geld terug. De curatoren zelf strijken waarschijnlijk ook een lekker bedrag op.

Dat geldt niet voor zorgmedewerkers: zij gaan er in 2022 nauwelijks op vooruit. Bij een modaal inkomen ontvangen zij maandelijks zo’n zes euro aan nettoloon meer, stelt hr-dienstverlener Visma Raet. Dat komt onder meer door de hogere pensioenpremie.

Pas op: volg niet blindelings de aanbevelingen van 'finfluencers.' Oftewel: influencers die financieel advies geven. De Autoriteit Financiële Markten komt vandaag met die waarschuwing. Want veel van die finfluencers mogen eigenlijk geen advies geven en raden beleggingen aan waar ze zelf van profiteren.

Finfluencer is niet het woord van het jaar geworden; prikspijt ging met die titel aan de haal. De term prikspijt kreeg 82,2 procent van de stemmen en won daarmee met afstand. Op de shortlist stonden verder onder meer woonprotest en memeaandeel en ook opvallend veel pandemietermen, zoals wappiegeluid. Vorig jaar won anderhalvemetersamenleving nog. En ken je boomer, blokkeerfries of appongeluk nog?

Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste economische nieuws? Download dan onze app en zet de pushmeldingen aan. Klik daarvoor rechtsonder in de app op 'Meer', selecteer 'Meldingen' en klik bij 'Economie' op 'Alle nieuwsalerts'.

Ongevaccineerde danser wilde niet testen en werd geschorst. Ongevaccineerde danser wilde niet testen en werd geschorst.

Dit stuk werd dit weekend het meest gedeeld: Een Amsterdams dansgezelschap mag een ongevaccineerde werknemer schorsen, die weigerde zichzelf te testen. "De inbreuk op de grondrechten van de danser is gerechtvaardigd", oordeelt de kantonrechter.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Veel huiseigenaren zullen opgelucht ademhalen: de hypotheekrenteaftrek wordt niet nog sneller afgebouwd. Maar die snellere afbouw was toch een voorwaarde voor Europese coronasteun? Kunnen we die nu wel vergeten? Lees het hier.

En dit heb je gisterenavond misschien gemist: Iedereen die weleens op Instagram of LinkedIn zit moet het herkennen. Het fenomeen 'coach' verschijnt steeds vaker in je tijdlijn. Coaches die jou willen helpen, bijvoorbeeld met het verwezenlijken van je dromen of met geld verdienen. Aan die toename van coaches kleven wel risico's.

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de digitale koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Columnist en econoom Joeri de Wilde heeft een suggestie voor een succesvol tv-format: Ranking the Nations.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van