Z First

Meer rechten platformwerkers | Zorgen om inflatie | En weer raket van Bezos de lucht in

09 december 2021 07:50
Een Deliveroo-bezorger aan het werk in Amsterdam. Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Maaltijdbezorgers en andere platformmedewerkers krijgen meer rechten en meer geld. Een wetsvoorstel dat dit regelt, gaat vandaag naar het Europese Parlement en de lidstaten. Momenteel krijgen ze niets bij ziekte of verlof, dat gaat veranderen als ze gezien worden als gewoon werknemer. Hier leggen wij helder uit hoe het nu nog zit.

Het leven wordt in rap tempo duurder. De inflatie staat op het hoogste punt in bijna 40 jaar. Zorgelijk? RTLZ sprak met vier economen. "Dit ECB-beleid is vrij gevaarlijk."

Een icoon van Frankrijk werd in 2019 verwoest door een grote brand. Maar alles van steen kan weer opgebouwd worden. De plannen voor de restauratie van de Notre Dame worden vandaag bekendgemaakt, de heropening van de kathedraal staat gepland voor 2024. Donoren zamelden 840 miljoen ekkies in. 

En weer lanceert multimiljardair Jeff Bezos een raket voor een kortstondig vervuilend pleziertripje. Dit keer is presentator Michael Strahan van Good Morning America aan boord en ook Laura Shepard Churchley, de oudste dochter van Apoll0 14- astronaut Alan Shepard, heeft een stoeltje.

Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste economische nieuws? Download dan onze app en zet de pushmeldingen aan. Klik daarvoor rechtsonder in de app op 'Meer', selecteer 'Meldingen' en klik bij 'Economie' op 'Alle nieuwsalerts'.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: De gemeente Landgraaf mocht een ambtenaar ontslaan die regelmatig tijdens werktijd langs de kant van de weg zat te niksen en daarbij soms een biertje dronk. Volgens de man moest hij de tijd doden, omdat hij sneller werkte dan zijn collega's.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Veel jonge ouders juichen alvast stilletjes, want het gonst van de geruchten over gratis kinderopvang. Het onderwerp ligt op tafel bij de formerende partijen. Maar gratis opvang is niet alleen goed nieuws, zeggen kenners.

En dit heb je gisterenavond misschien gemist:  De Sagrada Familia is weer iets verder af. De enorme ster op de een na hoogste toren van de basiliek in Barcelona is voor de eerste keer verlicht

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. De nieuwe noodsteun voor bedrijven is slecht nieuws voor de economie, schrijft econoom Nora Neuteboom.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van