Z First

Europese Zijderoute | Wat bezit het Rijk? | En prikkende militairen

01 december 2021 07:28
Militairen helpen op een priklocatie. Beeld © Marcel Krijgsman

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Een tikkie aan de late kant misschien, maar vandaag lanceert de Europese Commissie een soort Europese Zijderoute. De tegenhanger van het Chinese megaproject waarmee het al jaren honderden miljarden investeert in strategische infrastructuur over de hele wereld en daarmee veel invloed koopt. Global Gateway, zoals het plan heet, moet dat tij keren. Maar of die kans heel groot is…

Hopen dat de Russen niet net vandaag bij Winterswijk staan, want de bezetting is magertjes. 400 militairen gaan deze week namelijk op prikcursus bij de GGD, vandaag zijn de eerste 100 aan de beurt. Na een dagje oefenen zijn ze al klaar voor de praktijk.

Waarom weten we eigenlijk niet wat het rijk allemaal aan bezittingen heeft? Dat vraagt de Algemene Rekenkamer zich ook af. Het instituut is dus zelf  maar eens gaan inventariseren. Vandaag komen de uitkomsten van het onderzoek.

Vanmiddag staat er weer een marathondebat over de coronamaatregelen op de agenda. Meestal is het een kwestie van een volle werkdag strijden voor een marginale beleidswijziging, maar de strijd om 2G is echt nog niet gestreden. Mogelijk meer duidelijkheid vandaag, maar volgende week staat daar nog een debat over gepland.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Een schade-expert uit Bilthoven kreeg per abuis bijna 2 ton van verzekeraar De Goudse overgemaakt. En wat doe je dan? Juist! Wegsluizen. Ha haaaa!!

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: De Amerikaanse eigenaren van de Onyxcentrale, een kolencentrale in de buurt van Rotterdam die de afgelopen jaren vaker kapot was dan dat hij draaide, krijgen een kwart miljard euro subsidie om het ding te sluiten. Van harte!

En dit heb je gisterenavond misschien gemist: Het wemelt in de steden van de bezorgers op hun scooters en hippe fietsen. Gemeenten maken zich zorgen over de veiligheid en de overlast.

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Ook de stoomboot van Sinterklaas zal schoner moeten gaan varen, want zelfs de scheepvaart moet vergroenen, schrijft Hyung-Ja de Zeeuw.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van