Z First

Grenzen dicht om omikron | Run op zelftests overvalt ketens | En British Empire brokkelt verder af

30 november 2021 07:42 Aangepast: 30 november 2021 08:14
Een leerling doet een coronazelftest thuis voordat ze naar de basisschool gaat. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Als je op tijd genoeg besteld, heb je nooit een tekort. Die dooddoener geldt ook voor coronazelftests, maar de inkoopmanagers bij grote ketens werden overvallen door de 'extreme vraag', blijkt uit een rondgang van RTL Z. Eigen schuld, dikke bult, zegt een importeur. 

Stuk voor stuk gooien landen de boel weer in het slot, vanwege omikron. Vandaag sluit Japan de grenzen voor buitenlanders, en wie naar het VK wil moet bij aankomst in quarantaine tot de verplichte pcr-test negatief kleurt.

Voor cafés, restaurants, hotels, kantines en snackbars was het een prima derde kwartaal. De omzet ligt er bijna weer op het niveau van vóór corona. Maar het is nog niet overal hosanna. Zo blijft in de hotelsector de omzet nog 23 procent achter ten opzichte van twee jaar geleden, toen nog niemand van corona had gehoord.

Een tsunami van petities in Den Haag. Er worden maar liefst vijf petities aangeboden in de Tweede Kamer. Het gaat onder meer over de noodkreet van kleine bierbrouwers die extra belasting vrezen, een oproep om ook de leningen van slachtoffers van de toeslagenaffaire te vergoeden en een petitie van jagers die zich zorgen maken over *kuch* hun eigen hachje *kuch*, herstel: het aantal aanrijdingen met wild. 

Het British Empire brokkelt verder af. Kersvers ingezworen president Dame Sandra Mason lost koningin Elizabeth officieel af als staatshoofd van het tropische Caribische eiland. Met de stap snijdt het land, dat al 55 jaar onafhankelijk is, definitief de banden door met de voormalige kolonisator.

Een extra meevaller voor wie heelhuids hersteld is van de corona. De bijbehorende QR-code die je dan tevoorschijn kunt toveren op je app, is geen 180 dagen geldig, maar 365 dagen

Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste economische nieuws? Download dan onze app en zet de pushmeldingen aan. Klik daarvoor rechtsonder in de app op 'Meer', selecteer 'Meldingen' en klik bij 'Economie' op 'Alle nieuwsalerts'.

Crypto-oplichter Pieter J. ging op luxe vakanties van het geld van zijn investeerders. Crypto-oplichter Pieter J. ging op luxe vakanties van het geld van zijn investeerders.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld:  Gedupeerde beleggers die drie jaar geleden geld staken in het frauduleuze cryptobedrijf Bitnetfast, hopen nog steeds een deel van hun inleg terug te zien. Er zouden nog bitcoins in de failliete boedel zitten. "Eerst zien, dan geloven", aldus de curator.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen:  Ze zijn er niet, maar je hoort ze wel: ondanks de lege stadions zijn er op tv toch supporters te horen tijdens wedstrijden. Het gejoel, gefluit en gejuich komt van de zogeheten 'jinglelaar'. Wat en wanneer hij laat horen, luistert nauw.

En dit heb je gisteravond misschien gemist:  De overname van vakantiehuisjesketen Landal door concurrent Roompot is nog geen gelopen race. Het nieuwe bedrijf zou wel eens te machtig kunnen worden, vreest de Autoriteit Consument & Markt (ACM)

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de digitale koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Wie beter wil presteren zou af en toe gewoon eens helemaal niets moeten doen, schrijft Hidde de Vries.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van