Z First

VS zegt Dankjewel | Anti-Black Friday |

25 november 2021 07:06
Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Amerika zegt dankjewel op Thanksgiving Day. Een nationale feestdag ter ere van de goede oogst e.v.a. bedankjes. Wall Street houdt haar deuren dicht en families reizen duizenden kilometers om samen te zijn. Ondertussen maken retailers in het land - en in Nederland -  zich op voor the day after: Black Friday. Het startschot voor de kerstinkopen. Maar met al die tekorten én stijgende prijzen zijn de echt crazy kortingen hoogsts onzeker.

Er zijn steeds meer anti-BF'ers: de nieuwste marketingtool heet Green Friday. Jawel, duurzaam is de norm voor de zichzelf respecterende retailer. Decathlon, Intratuin, en vele anderen negeren de kortingen en gaan voor het planten van bomen. Bij IKEA kun je weer je oude meubels inleveren. En het niet zo groene H&M lanceert vandaag een gerecyclede collectie én een kledingverhuurservice in Amsterdam. Huren is het nieuwe kopen, maar er is nog een lange weg te gaan.

Corona is niet alleen een voorname doodsoorzaak, het heeft ook invloed op ons welzijn. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling vertelt ons vandaag wat die effecten zijn. Oversterfte dus, maar er is meer aan de hand. Geldzorgen, dreigende werkloosheid, depressies en angst. Het zijn zaken die allemaal op de loer liggen. Ook veel ondernemers belandden al in een financiële en mentale dip

Hij is er, de Nederbanaan. Zo’n 1500 stuks, vers geoogst uit de kas van NederGroep in Ede. Het is voor het eerst dat dit op deze schaal gebeurt. De Nederbanaan is gegroeid uit onderzoek van de Wageningen Universiteit. Op een bedje van kokos - zodat ze niet gevoelig zijn voor schimmels. En nu gaan met die banaan, de markt op. Als etenswaar, maar ook als basis voor vleesvervangers en zelfs lingerie.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: E=mc2. Een manuscript van de beroemde natuurkundige Albert Einstein is bij een veiling in Parijs van eigenaar gewisseld voor 11,6 miljoen euro, een recordbedrag. Veilinghuis Christie's had vooraf rekening gehouden met 2 tot 3 miljoen euro voor 'de fascinerende inkijk in de geest van de grootste wetenschapper van de twintigste eeuw.'

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Na maanden van sterke vermoedens blijkt Facebook-moederbedrijf Meta inderdaad de opdrachtgever achter de geplande bouw van een enorm datacenter in Zeewolde.

En dit heb je gisterenavond misschien gemist: De planbare zorg in ziekenhuizen komt verder in de knel. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg heeft demissionair zorgminister Hugo de Jonge gevraagd om fase 2D uit het opschalingsplan te bekrachtigen. Dat houdt in dat landelijk de kritieke planbare zorg wordt afgeschaald. Het gaat om operaties en behandelingen die binnen zes weken zouden moeten worden uitgevoerd, zoals chemotherapie of niertransplantaties.

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

  • De Primera in Goes werd ontruimd vanwege een penetrant ruikend stukje fruit.
  • De Turkse munt is in een vrije val beland: het leven aldaar wordt onbetaalbaar.
  • Het gaat vaak mis met bonnetjes van supermarkten. Dus let op die prijzen.  
  • WhatsApp werkt aan een functie waarmee je je eigen stickers kunt maken.

Fijne dag!

P.S. In Parijs heeft een manuscript van Albert Einstein dus 11,7 miljoen euro opgebracht. Dat is meer dan vier keer zoveel als werd ingeschat. En zo gaat het aan de lopende band. Dit is waarom beleggers megabedragen neertellen voor zeldzame spullen.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van