Z First

Combitest griep/corona | Musk en Bezos vechten om NASA-contract | Laatste vlucht Alitalia

14 oktober 2021 07:43
Personeel van Alitalia demonstreert. Beeld © AP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Och wat vliegt de tijd. Het is alweer 55 jaar geleden dat Hans van Mierlo en zijn club van Democraten 66 zich zo'n zorgen maakte over 'de tanende invloed van de kiezer' en 'altijd maar weer hetzelfde gezeur en hetzelfde geharrewar in regering en Tweede Kamer'. Ze wilden er maar wat graag wat aan doen, en wat doen ze hun best. De invloed van de kiezer raakt wel eens uit beeld en het gaat heus wel gepaard met wat geharrewar soms, maar soit.

Er borrelt en bruist wat bij het moederbedrijf van Dekamarkt en Dirk van den Broek. Oprichterstelg Jan Kat (70) is teruggekeerd in een zeer roerige tijd, terwijl hij ooit bezwoer dat niet te doen. 

In de VS vliegen de geesteskinderen van multimiljardairs elkaar in de haren. SpaceX, het ruimtebedrijf van Elon Musk, heeft een lucratieve opdracht binnengesleept om een maanraket te bouwen. Maar dat is helemaal niet eerlijk gegaan, klaagt medemultimiljardair annex ruimtevaartbedrijftopman Jeff Bezos. Die laatste daagde NASA voor de rechter, om toch nog een kans te maken.

Het permanent geld bloedende Alitalia, de nationale luchtvaartmaatschappij van Italië, voert vandaag zijn allerlaatste vlucht uit. Vanaf vrijdag gaat de tent, nogal afgeslankt, verder onder een nieuwe naam: ITA. Alitalia kreeg het al een jaar of twintig niet voor elkaar om winst te maken, en je zou kunnen zeggen dat dat wat aan de lange kant is.

Het Nederlandse Coronalab.eu biedt vanaf volgende week een nieuwe combinatietest waarmee corona en de griep kan worden aangetoond. Enkele grote bedrijven met bijvoorbeeld grote distributiecentra hebben al testen besteld. Zo proberen werkgevers dit najaar nieuwe besmettingen en uitval van medewerkers te voorkomen.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Een dreigend tekort aan gas heeft de energieprijzen enorm opgedreven. En laat het nou net die vervuilende kolencentrales zijn die daar heel lekker van profiteren.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Over duur gas gesproken... De Europese Commissie heeft een plan gemaakt om consumenten voor een strop te behoeden. Of nou ja, een plan: wat ideeën op een rij gezet. Of nou ja, ideeën.. open deuren. Enfin, er is toch maar mooi wat gepubliceerd.

En dit heb je gisterenavond misschien gemist: Onze Carien, doorgaans zo goedgeluimd, heeft slecht nieuws voor je. Ook in de supermarkt wordt alles veel duurder.

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

P.S. De dienstverlening bij de overheid wordt verbeterd, ten koste van de mensen die van die dienstverlening afhankelijk zijn. Dweilen met de kraan open, verzucht columnist Piet Rietman.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van