Z First

Hackers naar Den Haag | Uitspraak miljardenboete UBS | En 'ernstige hinder' door dichte A12

27 september 2021 07:12 Aangepast: 27 september 2021 07:24
Hackers mogen vandaag de gemeente Den Haag proberen te hacken. Beeld © Hâck The Hague

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Effûh hâckûh in Agga. Ethische hackers testen vandaag de digitale systemen van Den Haag. Er staat wat op het spel, want 's-Gravenhage pronkt maar als te graag over zijn status als stad van vrede, recht en (digitale) veiligheid. Er zijn twaalf prijzen, oplopend tot 2000 euro. Een van de juryleden is Sanne Maasakkers, die recent schitterde in onze serie 'Bijzondere banen'.

Een spannende dag voor UBS. Vandaag doet het Franse Hof uitspraak over de boete van 4,5 miljard euro die de Zwitserse bank in 2019 kreeg wegens witwassen en belastingontduiking. De uitspraak heeft geen gevolgen voor ceo Ralph Hamers, maar wel voor zijn voorgangers. Die kunnen bij strafvermindering nog een bonus van 6,9 miljoen euro opstrijken.

Ook Google vecht een miljardenboete aan. Het Amerikaanse techbedrijf kreeg drie jaar geleden een recordboete van 4,3 miljard euro van de Europese Commissie omdat het met zijn Android-besturingssysteem dwingt bepaalde Google-apps te gebruiken. Vandaag is de eerste hoorzitting in een hele reeks. Overigens lopen er nog meer onderzoeken en hoger beroepen.

Groot onderhoud op de A12 van Utrecht naar Den Haag. Vanaf vanavond gaat de snelweg tussen Reeuwijk en Woerden negen dagen dicht voor een nieuwe laag asfalt. Rijkswaterstaat verwacht 'zeer ernstige verkeershinder' met vertragingen tot wel een uur en raadt automobilisten dan ook aan thuis te werken of het OV te nemen.

'De behoefte om weer op reis te kunnen is heel groot' 'De behoefte om weer op reis te kunnen is heel groot'

Dit stuk werd dit weekend het meest gedeeld: Het Chinese vastgoedbedrijf Evergrande zit in serieuze financiële problemen vanwege een schuld van omgerekend 250 miljard euro. De vrees is dat wanneer de projectontwikkelaar omvalt, de klap ook in andere landen gevoeld wordt. Moeten kleinere beleggers in Nederland zich zorgen maken? Vier vragen en antwoorden.

Wij vinden dat je dit ook moet lezen: Nederlanders boeken meer en een paar maanden eerder hun kerst- of wintersportvakantie dan voor corona het geval was. Het gevolg is dat nu een groter deel van accommodaties is geboekt dan voorheen het geval rond deze tijd van het jaar.

En dit heb je dit weekend misschien gemist: De feestdagen zijn nog ver weg, maar (hulp-)sinterklazen kunnen er maar beter op tijd bij zijn dit jaar. Rond sinterklaas en kerst worden langere levertijden verwacht, zeggen speelgoedverkopers. Het tekort aan zeecontainers speelt ze parten.

Dit zou langs kunnen komen bij de koffieautomaat: 

Fijne dag!

p.s. De centrumlinkse SPD van Olaf Scholz heeft de verkiezingen in Duitsland gewonnen van het conservatieve CDU/CSU. Maar nu moet er nog een kabinet gevormd worden.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van