Z First

Laatste dag in horeca zonder coronapas | Ook na corona thuiswerken in strijd tegen files | En meer klimaatmaatregelen nodig

24 september 2021 07:23
Vanaf morgen is een coronapas verplicht. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Wil je bij een restaurant of café naar binnen en heb je geen coronapas? Grijp dan vandaag je laatste kans want vanaf morgen kom je er niet meer in. De 1,5 meterregel vervalt en er mogen meer mensen binnen, maar in ruil moet wel iedereen laten zien dat hij of zij gevaccineerd is of coronavrij is. Zonder CoronaCheck-app ben je alleen op het terras nog welkom, na druk van de Tweede Kamer.

Om aan de nieuwe Europese klimaateisen te voldoen, moet Nederland extra maatregelen nemen. Zo is een extra CO2-reductie van 15 megaton nodig voor 2030. Dat blijkt uit een analyse door het Planbureau voor de Leefomgeving op verzoek van zowel het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat als de Tweede Kamer.

Langzaam gaan we weer terug naar normaal. Hoewel we al wat vaker naar kantoor reizen, blijven we als het aan de overheid ligt ook post-corona deels thuiswerken. Zo wil het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) Nederland bereikbaar houden.

Steek je hand in de grabbelton en haal er een naam uit. Dit demissionaire kabinet wisselt vaker van minister dan de gemiddelde Nederlander kan bijhouden. Bij Rutte III stapten al tien bewindslieden op. Vandaag treden Ben Knapen (CDA) en Henk Kamp (VVD) aan op het pluche van respectievelijk Buitenlandse Zaken en Defensie. Zij zijn aan de beurt na het opstappen van Sigrid Kaag en Ank Bijleveld.

Keer je spaarpot om want dit wil je hebben. Het is je laatste kans om te bieden op de allereerste emoticons, :-) en :-( . Ze worden door de bedenker, computerwetenschapper Scott Fahlman, verkocht in de vorm een non-fungible token (NFT).

Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste economische nieuws? Download dan onze app en zet de pushmeldingen aan. Klik daarvoor rechtsonder in de app op 'Meer', selecteer 'Meldingen' en klik bij 'Economie' op 'Alle nieuwsalerts'.

Kapitein liet zich tegen betaling masseren door ondergeschikten. Kapitein liet zich tegen betaling masseren door ondergeschikten.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Een Rotterdamse rederij wil de kapitein van een van haar zeeschepen ontslaan, omdat hij naakt aan boord in de zon lag en zich door matrozen liet masseren. De rechter zet een streep door de ontslagaanvraag.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Duizenden medewerkers van zeven universitair medische centra (umc’s) leggen komende dinsdag voor 24 uur het werk neer in de strijd voor betere arbeidsvoorwaarden. Het wordt volgens vakbond FNV 'de grootste staking ooit' in academische ziekenhuizen.

En dit heb je gisteravond misschien gemist: Piloten van het failliete Alitalia kunnen blijven vliegen. Maar dan moeten ze bij de opvolger van Alitalia, ITA genaamd, wel instemmen met een halvering van hun salaris. Daarmee worden ze de goedkoopste piloten van Europa.

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de digitale koffieautomaat:

Fijne dag!

P.S. De gasprijs stijgt. En dus betaal jij ook meer voor energie. Dat heeft meerdere oorzaken. Hoe zorg je ervoor dat je er deze winter (letterlijk en figuurlijk) warmpjes bij zìt?

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van