Z First

Kleinere partijen aan tafel | Debat over gaswinning | En het boodschappenlijstje van Jumbo en Plus

15 september 2021 07:27
Informateur Johan Remkes. Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Informateur Johan Remkes praat met de kleinere partijen. Afgelopen dagen zaten onder andere de verkiezingswinnaars en linkse partijen aan tafel; nu is het de beurt aan de kleinere fracties. Remkes zoekt steun voor een mogelijke gedoogconstructie met VVD, D66 en CDA. 

De Tweede Kamer debatteert over gaswinning onder de Waddenzee. Nieuwe gasboringen in dat gebied zorgen voor onrust bij inwoners van Friesland en milieuorganisaties. Maar, zegt het ministerie van Economische Zaken, we hebben het gas gewoon nodig.

Niet alleen supermarktklanten lopen met een boodschappenlijstje rond. Dat geldt ook voor supermarkten zélf. Vooral Jumbo en Plus zijn geïnteresseerd in het kopen van andere ketens, denken supermarktexperts.

Na vandaag moet al het zorgpersoneel in Frankrijk in ieder geval één coronaprik hebben gehad. Wie dat niet doet, loopt het risico op schorsing zonder doorbetaling. De vaccinatieplicht werd eind juli ingevoerd, nadat het Franse parlement een omstreden wetsvoorstel daartoe aannam. 

KLM-crewleden op het vliegveld van Hongkong, februari 2020. KLM-crewleden op het vliegveld van Hongkong, februari 2020.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Nee, KLM wil uitdrukkelijk geen vaccinatieplicht voor vliegend personeel. De luchtvaartmaatschappij wil het alleen wel graag weten als je geen prik hebt gehad, om te kunnen blijven vliegen naar landen met een inreisverbod voor mensen die niet zijn ingeënt.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Techbedrijven als Apple, Tesla en Amazon ontwerpen steeds vaker hun eigen chips. Voordeel: concurrenten kunnen die chip niet ook kopen. Een manier om onder de chipschaarste uit te komen, is het (nog) niet.

En dit heb je gisterenavond misschien gemist: Blij nieuws voor Applefans. Apple heeft gisteravond de nieuwe iPhone 13, 13 Mini, 13 Pro en 13 Pro Max aangekondigd. Ook prestenteerde Apple de nieuwe Apple Watch Series 7. Het slimme horloge heeft een herzien ontwerp met meer schermruimte.  

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

  • De Rotterdamse haven wordt geteisterd door 'uithalers': jonge mannen die cocaïne uit zeecontainers proberen te halen
  • Twee GGD-medewerkers die persoonsgegevens stolen en verhandelden, moeten de cel in
  • Hoe snel zouden we aan het geen-anderhalve-meter-meer gewend zijn?
  • Het leed dat Marktplaats heet: Linda kreeg nepgeld toen ze haar telefoon verkocht
  • Een droombaan die uitkomt (maar voor de auditie moet je wel even naar Engeland)

Fijne dag!

p.s. Het huidige aanbodprobleem op de wereldmarkt is zo omvangrijk en hardnekkig dat het een risico vormt voor de koopkracht, schrijft Rabo-econoom Elwin de Groot. "Om het tijd te keren moeten de lonen op gegeven moment omhoog."

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van