Z First

Kort geding horeca | Kinderopvang staakt | En de McPlant doet zijn intrede

14 september 2021 07:19
Vakbond FNV is het niet eens met cao-afspraken die werkgevers in de kinderopvang maakten met een andere bond. Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Not amused zijn ze, bij Koninklijke Horeca Nederland. Nachtclubs en discotheken moesten eerst dichtblijven tot 1 november. Nu lijkt het erop dat het demissionaire kabinet weer iets anders bedacht heeft. Gelukkig voor de brancheorganisatie hadden ze al een kort geding aangespannen.

Wie vanavond een verantwoord burgertje wil klappen, rijdt even langs de Mac. Een jaar na de aankondiging ervan heeft de McPlant zijn intrede gedaan bij de Nederlandse filialen. Gemaakt met vleesvervanger Beyond Meat - maar vooralsnog zonder vegetarisch of veganistisch keurmerk. 

Wel loonsverhoging, geen einde aan de werkdruk. Vakbond FNV is het niet eens met cao-afspraken die werkgevers in de kinderopvang maakten met een andere bond. De stakingsdag daarvoor op 8 juli leverde niet het gewenste resultaat, daarom wordt er opnieuw actiegevoerd op het Malieveld. 

Twee callcentermedewerkers van de GGD horen of ze de cel in moeten voor illegale datahandel. De twee worden ervan verdacht persoonlijke gegevens uit de twee coronasystemen van de GGD te hebben verhandeld. Het ging onder anderen om privégegevens van John van den Heuvel.

Zou dit dan de állerlaatste zijn? Vanavond staan demissionair premier Rutte en zorgminister De Jonge andermaal de pers en het land te woord over het versoepelen van de coronamaatregelen. En zoals dat gaat, is wat die versoepelingen betreft al het nodige gelekt.

Demonstratie in het Friese dorp Ternaard tegen gaswinning onder de Waddenzee. Demonstratie in het Friese dorp Ternaard tegen gaswinning onder de Waddenzee.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Nee, het is geen provocerend persbericht, schrijft de Rabobank. Het is de harde waarheid dat de huizenprijzen dit jaar nog sneller stijgen dan verwacht.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Nog meer boren onder de Waddenzee? De Waddenvereniging ziet de plannen niet zitten, maar demissionair minister Blok wuift hun bezwaren weg (en dit is waarom).

En dit heb je gisterenavond misschien gemist: Taxi-app Uber moet zijn chauffeurs in dienst nemen. Dat heeft de rechter bepaald in een zaak die werd aangespannen door vakbond FNV. Uber wilde dat de chauffeurs zelfstandigen zouden blijven, maar volgens de rechter vallen ze onder de cao voor taxivervoer.

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

  • Een huis kopen na een briefje in de bus, daar zitten ook nadelen aan.
  • Zijn de violen van Stradivari de beste ooit, of zit er gewoon fantastische marketing achter?
  • De nieuwe Nintendo Switch is aanstaande en dus is de huidige versie lekker in prijs verlaagd.
  • Ook in Vlaanderen staan de horecaondernemers niet te springen om de coronapas.
  • Hekel aan spraakberichten? Goed nieuws: WhatsApp gaat ze voor je uitschrijven.

Fijne dag!

p.s. Deze column over het al dan niet rekening houden met vaccintwijfelaars is nog steeds relevant.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van