Ga naar de inhoud
Z First

Kabinetsformatie hervat | Introweken van start | En halfjaarcijfers NS

Sigrid Kaag en Mark Rutte tijdens een formatiegesprek. Beeld © Bart Maat/ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

De zomervakantie nadert haar eind. Hoog tijd dus dat de kabinetsformatie weer wordt opgepakt, vijf maanden na de verkiezingen. VVD en D66 gaan vandaag weer in gesprek met informateur Mariëtte Hamer om te praten over het regeerdocument waaraan ze deze zomer hebben geschreven.

Met de hervatting van de formatie komen ook de Klimaatwakers weer uit hun hol. Totdat er een nieuw kabinet is, houden zij de wacht bij het Catshuis om te demonstreren voor een 'daadkrachtig en rechtvaardig klimaatbeleid' in de aankomende kabinetsperiode. De nood is hoog, bleek vorige week weer bij publicatie van het nieuwe VN-klimaatrapport.

Ook voor veel nieuwe studenten is de vakantie voorbij. Groentjes in Maastricht, Utrecht, Rotterdam en Groningen worden tijdens de introductieweek wegwijs gemaakt in de stad. Vanwege corona kiezen veel universiteiten en hogescholen opnieuw voor een digitaal programma. Gelukkig mogen studenten vanaf september wel fysiek onderwijs volgen.

En dat is goed nieuws voor de NS, dat wel wat inkomsten gebruiken. De spoorvervoerder komt later vandaag met cijfers over het eerste halfjaar. En die beloven weinig goeds, want nog altijd werken en studeren veel mensen thuis. Zes maanden geleden verwachtte de NS nog tot 2025 een verlies van 2,6 miljard euro te zullen lijden.

Dit stuk werd dit weekend het meest gedeeld: Nadat ze zelf een jaar als afstandswerker de wereld had rond gereisd, besloot Anne Kuppens een woon- en werkhuis voor digital nomads te starten op Tenerife. "Zeker sinds corona hebben steeds meer mensen ontdekt dat ze hun werk ook prima op afstand kunnen doen."

Wij vinden dat je dit ook moet lezen: Er staan dan weliswaar 8 miljoen woningen in Nederland, er is nog steeds een tekort van zo'n 300.000 huizen. Splits ze op, luidt het advies uit meerdere onderzoeken. Maar buurtbewoners zitten helemaal niet te wachten op gesplitste huizen in de straat vol jongeren.

En dit heb je dit weekend misschien gemist: Een administratief werknemer van een grafisch bedrijf in Veenendaal stal op geraffineerde wijze ruim 342.000 euro van zijn werkgever. Hij gaf het geld uit aan gokken, verbouwingen en cadeautjes voor zijn (nu ex-)vrouw.

Dit zou langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Het is helemaal mis in Afghanistan. De Taliban veroverden dit weekend Kabul. Verschillende landen, ook Nederland, sturen vliegtuigen om mensen op te halen.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.