Z First

Ruimtevaartaandeel geen hoogvlieger I Brandbrief naar banken I E-biebbook

08 juli 2021 07:15
Richard Branson, de grote man achter Virgin, met het ruimteschip van Virgin Galactic. Beeld © Getty

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Stop je geld niet in ruimtevaartaandelen. Die waarschuwing doet de VEB. Virgin Galactic (dat zondag zijn oprichter de ruimte in schiet) is beursgenoteerd en binnenkort volgt het SpaceX van Elon Musk. Bedrijven waar je beter niet in kan beleggen, zegt de VEB tegen RTL Z.

Bankbobo’s krijgen boze brief. Stop met het investeren in, en lenen aan fossiele bedrijven. Die boodschap doen clubs als Greenpeace en Urgenda aan bankceo’s, directeuren van verzekeringsbedrijven en aan bestuurders van pensioenfondsen. In de brief herinneren ze aan het Shell-vonnis.

We luisteren meer naar de bibliotheek. Door de coronapandemie gingen bibliotheken in ons land vorig jaar meerdere keren dicht. Het bezoek kelderde met 30 procent, berekent het CBS. Maar de coronacrisis zorgde ervoor dat er een run was op het e-book. Het aantal uitgeleende e-books steeg met 45 procent (naar meer dan 5,5 miljoen stuks).

Zomervakantie voor politici. De Kamer gaat met reces. Dat betekent dat er de komende weken niet vergaderd wordt in de Tweede Kamer. Om precies te zijn van vrijdag 9 juli tot en met maandag 6 september. En de formatie dan? Die gaat door. En kan je altijd hier via onze speciale pagina volgen.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld:  Kansloos bedrijf? Met deze tool kun je zien of je de tent moet opdoeken.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen:  Het duurt nog jaren voor de Volksbank klaar is om weer op eigen benen te staan. De bank die in 2013 werd genationaliseerd, heeft minimaal vier jaar nodig om zichzelf klaar te stomen voor een privatisering.

En dit heb je gisteravond misschien gemist: Niemand wil de Duitse online spaarbank van de Rabobank kopen. Dat is de tweede tegenvaller op rij voor de bank. Eerder waren er ook al geen geïnteresseerden voor de Belgische spaarbank. Daarom gaat de stekker eruit.

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

  • Twee mannen zitten vast voor de aanslag op Peter R. de Vries. Een combinatie van snel politiewerk en het gebruik van camerabeelden, denken deskundigen. Zo werkt het.
  • Spanje wil dolgraag de toeristen terug. Voor de coronapandemie was het land het op-een-na populairste vakantieland ter wereld. De toeristen zijn hard nodig, om de werkloosheid terug te brengen.
  • Een wolk, de bumper van een auto of een boterham met een gezichtsuitdrukking? Op gezichten in levenloze objecten reageert je brein net zoals op échte gezichten, blijkt uit een nieuwe studie.
  • Een enorm hoofdpijndossier voor de Franse president Macron: de pensioenleeftijd van de Fransen. Die ligt op 62 jaar en moet snel omhoog. Maar dat gaat hem zo goed als zeker zijn baan kosten.
  • Actrice Reese Witherspoon kan gigantisch cashen. Apple zou haar mediabedrijf willen kopen. Opbrengst: een miljard dollar.

Fijne dag!

P.S. Geloof het of niet, ook beleggers op de Zuidas willen klimaatverandering een halt toe roepen, schrijft columnist Piet Rietman.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van