Z First

Verkiezingen van start | Wegwerpservies van eierschalen | Subsidie voor bestelbusjes

15 maart 2021 07:38
Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

We mogen weer naar de stembus! Vandaag en morgen kan iedereen met een kwetsbare gezondheid zijn stem uitbrengen. Woensdag kan ook de rest van het land gewapend met mondkap, stempas en paspoort naar het stembureau.

Veel mensen willen duurzamer leven, maar hoe dan? Deze ontwerpers verwerken plastic tot nieuwe materialen of werken aan producten die in de natuur afbreekbaar zijn. Wat dacht je van wegwerpborden, die gemaakt zijn van eierschalen?

Ondernemers kunnen voor het eerst subsidie aanvragen voor de aanschaf van een elektrische bestelbus. In veel binnensteden zijn binnenkort geen vieze bestelbussen of vrachtwagens meer welkom. Wie een elektrische versie gaat kopen krijgt dus een zak geld van de overheid om de omschakeling makkelijker te maken.

Er moet een noodfonds komen voor een grote klimaatramp in Nederland. Dat vinden de verzekeraars. Want of het nou gaat om een grote overstroming van een rivier of een extreme hagelbui die meerdere provincies raakt: verzekeraars kunnen zo'n groot schadebedrag niet vergoeden, vertelt de baas van ASR.

Vliegen de H&M-shirtjes weer over de toonbank? We horen hoe het eerste kwartaal is verlopen voor het Zweedse bedrijf. Coronajaar 2020 was in elk geval vrij belabberd en het plan is om veel winkels te gaan sluiten.

Dit stuk werd dit weekend het meest gedeeld:  De Zandvoortse viskarren hebben het druk. De vele mensen die op het strand van Zandvoort even komen uitwaaien, halen ook graag een portie kibbeling bij de viskar. 'Ze staan hier soms dik een half uur in de rij.' 

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen:  Deze week moeten de eerste vakantievouchers worden uitbetaald, die vorig jaar vanwege corona werden verstrekt. Maar reisorganisatie Corendon laat nu aan klanten weten nog niet met cash over de brug te kunnen komen.

En dit heb je van het weekend misschien gemist: Een hotel in Amsterdam hoeft een flink deel van zijn huur niet te betalen. Hotel V, dat meerdere vestigingen in het centrum van de stad heeft, stapte naar de rechter om een huurverlaging af te dwingen vanwege de gekelderde omzet.

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

  • De Westlandse Watermunt, hoeveel kans van slagen heeft die eigenlijk?
  • Op iedere coronapersconferentie volgt wel een nieuwe petitie
  • Als je denkt dat jíj lang deed over je rijexamen, think again
  • Deze Friese gemeente moet een nieuwe vlag laten maken na ophef
  • 'Dit pikken we niet', zegt PostNL over de dildoplakker

Fijne dag!

P.S.  De Nederlander denkt positiever over migratie dan je soms zou denken als je Wilders of Rutte hoort. Maar hun uitspraken zijn niet zonder gevolgen, schrijft columnist Leo Lucassen.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van