Z First

Versoepelingen of juist niet? | Winkeliers eisen heropening | En een week geen vlees

08 maart 2021 07:30
Premier Rutte en minister De Jonge voorafgaand aan een persconferentie. Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen?Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Hoe verder na 15 maart? Dat horen we om 19.00 uur van het bekende persco-duo Rutte en De Jonge. Vrijdag werd duidelijk dat de lockdown zeker twee weken langer duurt en dat de avondklok blijft. Ook wordt het negatieve reisadvies voor reizen naar het buitenland  waarschijnlijk verlengd tot 15 april. Wellicht geeft Rutte vanavond aan dat er meer mogelijk kan worden in de meivakantie en zeker in de zomer. Verder kunnen we mogelijk eind maart de terrassen weer op.

Winkelbranche vs. de staat. Van bouwmarkt tot tuincentrum en van kledingzaak tot elektronicawinkel: allemaal zijn ze sinds half december verplicht dicht. Hoewel 'winkelen op afspraak' intussen weer mag, is dat voor veel bedrijven niet rendabel. Daarom eisen de winkeliers in een kort geding heropening.

Even geen vlees. Minder broeikasgassen, minder watergebruik en bovenal minder dierenleed. Iedere dag een stukje vlees is 'niet meer van deze tijd' volgens de initiatiefnemers van de Nationale Week Zonder Vlees, die vandaag begint. Alle beetjes helpen: we eten in Nederland namelijk juist steeds meer vlees. Nog altijd zijn vleesvervangers duurder dan vlees, wij zochten uit waar dat prijsverschil vandaan komt.

Onze belangrijkste haven in gevaar. De coronaklap kwam hard aan voor de Rotterdamse haven. En er zijn meer zorgen: concurrentie uit andere landen en strengere klimaateisen die grote investeringen vergen. Vanmiddag daarom een virtueel havendebat over alle toekomstplannen met kandidaat-Kamerleden.

Dieselgate ettert door voor Volkswagen. Vijfeneenhalf jaar na het uitbreken van het emissieschandaal doet de Duitse federale rechtbank vanmiddag uitspraak over schadeclaims tegen dochterbedrijf Audi. De vraag is dit keer of gedupeerde dieselrijders ook bij Audi zelf recht hebben op een vergoeding.

Dit stuk werd dit weekend het meest gedeeld:  Woongigant Ikea kan de overweldigende bestelwoede van Nederlandse consumenten niet aan. Het regent klachten over vertraagde of niet geleverde bestellingen. Tot overmaat van ramp zijn veel van die klachten aan dovemansoren gericht

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen:  Schiphol verzint vanalles om hinder voor omwonenden te beperken, maar de simpelste oplossing - minder vliegen - laat de luchthaven links liggen

En dit heb je dit weekend misschien gemist:  Peiling hier, peiling daar. We worden ermee doodgegooid in aanloop naar de verkiezingen. Hoe betrouwbaar zijn ze eigenlijk? Onze Haagse collega's zochten het uit

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Techondernemer en miljardair Steven Schuurman doneert 1 miljoen euro aan D66 en nog een 350.000 euro aan de Partij voor de Dieren. Hij wil dat er in de politiek meer aandacht komt voor de klimaatcrisis. 13 vragen aan hem.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van