Z First

Debat over datalek GGD | Ruzie over drinkwater | En brexit nekt bollenexport

03 februari 2021 09:01 Aangepast: 12 maart 2021 15:29
Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Beeld © Fotobureau Dijkstra

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Minister Hugo de Jonge van VWS zal met weinig plezier uitkijken naar vandaag. In de Kamer wacht hem een debat over het datalek bij de GGD dat vorige week aan het licht kwam. Eerder reageerde hij daar wat laconiek op en dwaalde nogal een end weg van het pad der waarheid. De Kamer wil nu duidelijke antwoorden.

Dat de brexit voor gedoe zou gaan zorgen, dat had bloembollenexporteur Robert Heemskerk wel verwacht. "Ik wist nog niet dat het bijna onmogelijk zou worden", verzucht hij nu. Zijn export naar het land ligt nu dus helemaal stil.

Shell werkt veel te traag aan de energietransitie, zo vinden naast milieuactivisten ook steeds meer aandeelhouders van het bedrijf. Maar snel veranderen, daar heeft het olie- en gasbedrijf helemaal geen zin in. Shell heeft er te veel mee te verliezen, zegt de top van het bedrijf. En daarmee verliest ook Nederland nogal wat.

Het Europees Hof buigt zich vandaag over een hoofdstedelijk drinkwaterdispuut. Een Amsterdammer wilde niks te maken hebben met het drinkwaterbedrijf en betaalde ook niet nadat hij een huis had betrokken. Het waterbedrijf wil geld zien, maar volgens de bewoner is er sprake van 'ongevraagde levering'. De rechter en het gerechtshof gaven de man eerder al gelijk.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Vaccins maken kunnen ze bij Pfizer als de beste en ze zijn ook niet vies van een beetje geld verdienen. De farmaceut verwacht dit jaar keihard rinkelende kassa's door de coronaprik.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Als de winkels volgende week weer open mogen voor het afhalen van spullen, is dat goed nieuws voor ondernemers. Maar dan moet je wel weten hoe je klanten zover krijgt om ook echt te bestellen en langs te komen.

En dit heb je gisterenavond misschien gemist: "Een derde golf lijkt onvermijdelijk op ons af te komen", zei premier Rutte. Daarom wordt de huidige lockdown verlengd tot 2 maart.

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

P.S.  Als het om duurzaamheid gaat, staren we ons blind op de grote 'vervuilers'. Maar juist de kleinere bedrijven moeten aan de slag, schrijft econoom Otto Raspe.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van