Z First

Lockdownkater | Maaltijdbezorging op volle toeren | En maffia wint terrein

12 januari 2021 07:30 Aangepast: 13 januari 2021 07:35
Premier Mark Rutte. Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Vandaag worden velen van ons wakker met een enorme lockdownkater. Want tot zeker 9 februari zijn we niet van die maatregelen af. Er was 'geen andere keuze', zei Rutte gisterenavond over de verlenging. En tegen de gekwelde ondernemers van ‘t land: 'ik kan niet alle pijn wegnemen'. Al komt er wel wat meer steun aan, bovenop de lopende pakketten.

Thuisbezorgd-baas Jitse Groen zal vandaag waarschijnlijk wel met zijn goede been uit bed stappen. Bestellingen bij Thuisbezorgd.nl gingen met maar liefst 57 procent omhoog het afgelopen kwartaal ten opzichte van het jaar ervoor. Door de coronacrisis doen de maaltijdbezorgers van deze aarde uitstekende zaken.

'Deze mensen zijn meedogenloos'. In Zuid-Italië begint een van de grootste processen tegen de maffia van de afgelopen decennia. Meer dan 350 leden van de beruchte Ndrangheta staan terecht. Voor moord, drugshandel en afpersing tot ver buiten de Italiaanse grenzen, vertelt Italië-correspondent Anouk Boone. Door de pandemie hebben ze ook nog eens terrein gewonnen.

Mag de Belgische rechter oordelen in een zaak rond ernstige inbreuken op de privacywet door Facebook? De advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie komt met een conclusie. Facebook zou op onrechtmatige wijze informatie vergaren over het surfgedrag van miljoenen internetgebruikers in België. En het is niet de eerste keer dat het bedrijf vanwege privacyschendingen onder de loep ligt.

Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste economische nieuws? Download dan onze app en zet de pushmeldingen aan. Klik daarvoor rechtsonder in de app op 'Meer', selecteer 'Meldingen' en klik bij 'Economie' op 'Alle nieuwsalerts'.

Coolblue 'wil het graag gezellig houden', maar dat lukt niet altijd. Coolblue 'wil het graag gezellig houden', maar dat lukt niet altijd.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld:  Alles voor een glimlach? Een medewerker van Coolblue is ontslagen nadat hij tijdens een ruzie de keel van een collega dichtkneep. De man, die enige bekendheid geniet omdat hij is afgebeeld op bedrijfsbussen van de webwinkel, eiste bij de rechter duizenden euro's aan ontslagvergoedingen. Daar kan hij naar fluiten.

Dit moet je echt nog even lezen:  Vijf jaar werkte Jurre Quicken met veel plezier bij de Rabobank. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus worden hij en zijn vriendin per 1 februari, middenin de coronacrisis, de nieuwe eigenaren van Brownies&Downies in Venlo.

En dit heb je gisteravond misschien gemist: Er verdwijnen komende jaren zo'n 900 banen bij Shell in Nederland. Dat betekent dat 10 procent van de werkgelegenheid in Nederland komt te vervallen. Wereldwijd verdwijnen er nog veel meer banen, want Shell moet flink reorganiseren om winstgevend te zijn voor de toekomst.

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de digitale koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Het meest positieve groeiscenario voor de Nederlandse economie kan 'het raam uit', zei minister Wopke Hoekstra van Financiën in zijn wekelijks gesprek met RTL Z.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van