Z First

'Vervuiler' Shell op beklaagdenbank | Mondkapjes aan

01 december 2020 06:33 Aangepast: 01 december 2020 10:52
Shell bij Moerdijk. Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief. 

Shell moet kappen met vervuilen. Dat claimen milieuorganisaties in wat ze noemen 'de rechtszaak van de eeuw.' Vandaag zijn de eerste hoorzittingen. Onder meer Milieudefensie wil afdwingen dat Shell een groener beleid gaat voeren. Dat lijkt de oliereus al voorzichtig aan te doen, maar is het ook genoeg?

Regionale spoorvervoerders zijn het zat dat de NS het lievelingetje van het kabinet blijft. De overheid gunt het bedrijf namelijk tot 2035 het recht om het treinverkeer op het hoofdrailnetwerk te verzorgen. Andere bedrijven krijgen minder kansen en zijn daar boos over. Ze eisen een nieuwe openbare aanbesteding, waarover de rechter zich vandaag buigt.

Voor wie 'm nog niet droeg: vanaf vandaag zijn die o zo fijne mondkapjes echt verplicht. In publieke binnenruimtes, zoals het station of de luchthaven, maar gebedshuizen zijn uitgezonderd. Wie zich er niet aan houdt, riskeert een boete van 95 euro. Let op: die doorzichtige spatschermen tellen niet. Dat is dan wel weer jammer voor de bloeiende business achter deze dingen.

Ook de vuurwerkbranche moet bloeden. Vanaf vandaag gaat het verbod op vuurwerk in. Knalerwtjes en sterretjes mogen nog wel. Zware jongens zoals Chinese matten dan weer niet. Er zal streng worden gehandhaafd, zo is de belofte. Ondernemers worden gecompenseerd, maar zijn laaiend.

Wat vind jij nou echt van beeldbellen? Tijdens de eerste golf bleek het een enorme uitkomst, dat vergaderen via Teams, Skype of Zoom. Maar inmiddels is de nieuwigheid er wel vanaf. Wij zijn benieuwd wat jij van videovergaderen en beeldbellen op het werk vindt. Vul hier de vragenlijst in.

Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste economische nieuws? Download dan onze app en zet de pushmeldingen aan. Klik daarvoor rechtsonder in de app op 'Meer', selecteer 'Meldingen' en klik bij 'Economie' op 'Alle nieuwsalerts'.

Door natuurlijk verloop zal meer dan de helft van het banenverlies kunnen worden opgevangen. Door natuurlijk verloop zal meer dan de helft van het banenverlies kunnen worden opgevangen.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: ABN Amro gaat reorganiseren en schrapt tot 15 procent van de arbeidsplaatsen. Dat komt neer op zo'n 2800 banen. De reorganisatie is onderdeel van een plan om de kosten te drukken, want het gaat niet zo lekker met de bank.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Prins Bernhard vindt het helemaal niet leuk dat de Partij van de Arbeid zijn naam heeft uitgekozen om een nieuw belastingplan naar te vernoemen. De PvdA wil met een ‘Prins Bernhard-belasting’ huisbazen verplichten meer belasting te betalen.

En dit heb je misschien gemist: Minister Wopke Hoekstra moet 659 miljoen euro overmaken naar de Europese Commissie terwijl hij vindt dat deze daar absoluut geen recht op heeft. Het gaat om niet betaalde importheffingen op geïmporteerde zonnepanelen. 

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de digitale koffieautomaat:

  • Kipnuggets-gate: restjes kip opsnoepen en ontslagen worden door 'de Mac'? Mag niet.
  • Kost een duitje. Werkgevers vragen massaal de zorgbonus aan.
  • Formule 1-arts helpt Grosjean uit vuurzee: 'Zijn vizier was gesmolten'
  • All I want for Christmas...First Dates komt met kerstspecials.
  • Groningen is de gezondste stad van het land, Zaanstad scoort het slechtst.

Fijne dag!

PS: Als merken ons dagelijks mogen manipuleren, waarom zou de overheid er dan niet voor mogen zorgen dat we wat meer thuisblijven, schrijft consumentenpsycholoog en columnist Patrick Wessels.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van