Z First

Crisis in Europa | TVL-regeling weer opengesteld | En dit zijn de beste academische start-ups

25 november 2020 06:22 Aangepast: 25 november 2020 06:23
Staatssecretaris Menno Snel van Financiën tijdens een debat in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Menno Snel mag zich melden voor verhoor. De oud-staatssecretaris van Financiën wordt onder ede aan de tand gevoeld over zijn rol in de toeslagenaffaire. Snel trad eind 2019 na twee jaar af, nadat bleek dat hij documenten had achtergehouden voor de Kamer en getroffen ouders zwartgelakte dossiers had laten sturen.

MKB'ers en zzp'ers kunnen zich weer aanmelden voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten. De regeling is bedoeld voor ondernemers die hun omzet door de coronacrisis met minimaal 30 procent hebben zien afnemen. Zij kunnen als overbrugging van het vierde kwartaal minimaal 750 en maximaal 90.000 euro krijgen.

Het is crisis in Europa. Polen en Hongarije blokkeren de nieuwe begroting en het coronasteunpakket, omdat ze het niet eens zijn met een nieuwe subsidieregel. In Z360 spreekt RTL Z met Kamerlid André Bosman over de crisis én over de plannen die zijn partij, de VVD, zelf heeft met de rechtsstaat. Want daar is veel kritiek op.

Landbouwdrones die gewassen per plant in de gaten houden. Metersgrote abri's die zelf energie genereren. Het zijn twee van de tien innovatieve start-ups van Nederlandse bodem die het komende jaar de titel 'Best Academic Startup' mogen voeren. 

Drommels, drommels, drommels! Wellicht horen we deze uitspraak voor de verandering uit de mond van Bassie en Adriaan. De gebroeders Van Toor zouden hun tegenspelers - waaronder de Baron - nog duizenden euro's schuldig zijn voor hun film- en tv-rollen. De Rotterdamse rechtbank doet vandaag uitspraak.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Als het zo belangrijk is dat werknemers eerder aanwezig zijn, moet de werkgever daar ook voor betalen. Dat oordeelde de kantonrechter in Roermond in een ontslagzaak.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet zien: We eten te veel vlees. Dat is ongezond en slecht voor het milieu. En daarom wil de milieubeweging een vleestaks invoeren. Opvallend genoeg blijken veel Nederlanders voorstander. 

En dit heb je gisterenavond misschien gemist: Het Europese noodfonds ESM heeft 240 miljard zwaarbevochten euro's klaarstaan om landen in nood bij te staan. Dat was dit voorjaar de uitkomst van vijandige onderhandelingen, waarbij minister Hoekstra een cruciale rol speelde. Nu blijkt dat nog geen enkel land animo voor het geld heeft getoond.

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. China komt met een eigen digitale munt om zo haar grip te vergroten op haar eigen burgers en het buitenlandse betalingsverkeer. Hopelijk ziet Europa dit als een wake-up call, stelt Rabo-econoom Wim Boonstra in deze gastcolumn.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van