Z First

Digitale export populair | Koning opent hightech fabriek | Amerikaanse noodsteun

24 september 2020 06:35 Aangepast: 24 september 2020 06:39
Beeld © anp

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Het buitenland staat te springen om digitale diensten uit Holland. De Nederlandse export is flink geraakt, maar een sector doet het juist goed: de handel in digitale producten. Dankzij de coronacrisis is ons intellectueel eigendom zeer in trek. Nederlandse bedrijven zijn belangrijk voor bijvoorbeeld Netflix en grote gamestudio’s.

De topvrouw van het jaar. Vanavond wordt bekend wie de beste zakenvrouw van ons land is. Vanwege de coronacrisis is de insteek wel wat anders dan andere jaren: de jury kiest een vrouw die 'een belangrijke rol heeft gespeeld in de periode toen het coronavirus over ons land raasde'. Er zijn drie genomineerden.

Koning Willem-Alexander is op bezoek in Delfzijl. Hij opent de eerste recycling fabriek voor vervuild staal, het Nederlandse Purified Metal Company. Het bedrijf zegt dat het met deze fabriek de CO2-uitstoot van de staalproductie verlaagt. En die uitstoot, die ligt al een tijdje zeer gevoelig.   

Hoe effectief is de Amerikaanse coronanoodhulp? Jerome Powell (baas van de Amerikaanse centrale bank) en Steven Mnuchin (minister van Financiën) moeten voor een commissie van de Amerikaanse Senaat tekst en uitleg geven over de noodsteun. Deze blunder komt waarschijnlijk voorbij.

Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste economische nieuws? Download dan onze app en zet de pushmeldingen aan. Klik daarvoor rechtsonder in de app op 'Meer', selecteer 'Meldingen' en klik bij 'Economie' op 'Alle nieuwsalerts'.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: De investeringsmaatschappij van de familie Blokker heeft haar aandelen in beddenverkoper Beter Bed verkocht. Dat kost ze tientallen miljoenen euro's

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Een Brits bedrijf dat vorig jaar een deal sloot met de Britse overheid om extra veerboten in te zetten in het geval van een harde Brexit, is failliet. Het bedrijf werd bekend (en berucht) omdat het helemaal geen vloot met boten had

En dit heb je gisteravond misschien gemist: De schade van de coronacrisis op de arbeidsmarkt is ernstiger dan voorzien. Wereldwijd verdwenen er een half miljard banen, 100 miljoen meer dan de International Labour Organization eerder deze zomer voorspelde.

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de digitale koffieautomaat:

  • Het kan snel gaan: de ene dag sta je nog op de barricades met de hashtag #ikdoenietmeermee en de andere dag verwijder je je post en doe je alsof er geen vuiltje aan de lucht is
  • Volgens verschillende analisten is het aandeel Tesla veel en veel te hard gestegen. Onzin, vinden ze bij Deutsche Bank. Het is een ideaal moment om nu te kopen. 
  • Het was geen beste dag voor Luis Suárez. De speler van FC Barcelona (waar Roland Koeman nu trainer is) heeft huilend het sportcomplex verlaten. 
  • Hij moet de oren en ogen van het kabinet bij KLM worden. Jeroen Kremers gaat toezicht houden bij de luchtvaartmaatschappij. Het bedrijf kreeg miljarden aan staatssteun.
  • Walmart, de grootste supermarkt van de wereld, is op zoek naar 20.000 nieuwe werknemers
  • Airbnb heeft van Servicekostenterug.nl een schadeclaim van 300 miljoen euro gekregen.

Fijne dag!

p.s. Joe Biden en de Democraten gaan straks verliezen. En dat hebben ze dik verdiend, schrijft columnist Roderick Veelo.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van