Z First

DSW trapt af met hogere zorgpremie | Wopke is terug | Xbox-fans opgelet

22 september 2020 06:35 Aangepast: 22 september 2020 06:38
Zorgmedewerksters op de intensive care van het HMC Westeinde ziekenhuis. Beeld © ANP / Remko de Waal

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Je voelde de bui misschien al hangen: zorgverzekeraar DSW verhoogt de premie voor zijn zorgverzekering. En de verwachting is dat anderen volgen. DSW komt volgend jaar uit op een premie van 124,50 euro per maand voor de basisverzekering. Het kabinet voorspelde op Prinsjesdag al dat we dieper in de buidel moeten gaan tasten, mede door het coronavirus. Maar volgens DSW zijn het vooral de hogere lonen die de zorgkosten opdrijven.

We voelen minister Wopke Hoekstra gelijk maar weer eens aan de tand over al die kosten. Hoe zit het met de koopkracht? Wat zijn de plannen voor de BV Nederland? En hoe komen we die crisis nu echt uit? Vanaf 15.15 uur vind je bij RTL Z weer het wekelijkse gesprek met de minister van Financiën. Kijken!

Xbox-fans kunnen hun hart ophalen, want Microsoft start vandaag met de voorverkoop van zijn nieuwste spelcomputers. Vorige week deed concurrent Sony dat al met de nieuwe Playstation, al was dat voor velen een teleurstelling. De computers waren razendsnel uitverkocht. De eerste gelukkigen hebben in november hun nieuwe gadget, daarna moeten de voorraden snel worden aangevuld.

Een massale stakingsactie dreigt in de Spaanse luchtvaartindustrie. De vakbonden hebben namelijk alle ruim 100.000 medewerkers in de sector opgeroepen om het werk vandaag neer te leggen. Ze vrezen dat bedrijven zoals Airbus de coronacrisis gebruiken om arbeiders te lozen en willen dat de overheid ingrijpt. Airbus schrapt tot de zomer van volgend jaar bijna 15.000 banen wereldwijd en schroeft de productie flink terug.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: De wielercriteriums in de dagen na de Tour de France horen bij het wielrennen als een bord pasta en zere benen. Niet dit jaar. Door de coronacrisis zijn alle kermiskoersen geschrapt. Voor alle betrokkenen is dat verdrietig, maar men is strijdlustig. "Mijn kop eraf als het volgend jaar niet doorgaat."

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Volgend jaar kunnen huizenkopers die een NHG-verzekering willen, een iets duurder huis kopen. De grens die de organisatie achter de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aan de waarde van het huis plus kosten stelt, gaat omhoog van 310.000 naar 325.000 euro.

En dit heb je gisteren misschien gemist: China is woedend over de toenadering tussen de VS en Taiwan. Het land zet militair geschut in om druk uit te oefenen. Dit is waarom de spanning tussen China en Taiwan oploopt.

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de digitale koffieautomaat:

  • Vanaf volgende maand kun je via Zalando tweedehandskleding kopen en verkopen. Voor dat laatste krijg je een tegoedbon.
  • Het CDA wil dat de minimumleeftijd waarop mensen een cosmetische ingreep mogen doen, wordt verhoogd naar 21 jaar.
  • Corona grijpt weer om zich heen, behalve in Zweden.
  • Johannes (86) vindt dochter na 60 jaar terug door oproep in de krant.
  • #ikdoenietmeermee oogst gemengde reacties: 'BN'ers zaaien twijfel'.

Fijne dag!

p.s. De Europese Commissie kijkt naar mogelijkheden zoals het gedwongen opsplitsen van techbedrijven of gedwongen verkoop van de Europese tak, als de belangen van consumenten en kleine concurrenten te veel worden bedreigd.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van