Z First

Lockdown funest voor economie | Veel minder banen | NS diep in het rood

14 augustus 2020 06:31
De lockdown heeft grote gevolgen voor de Nederlandse economie Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Hoe intelligent was die lockdown eigenlijk voor onze economie? Vandaag komt het verlossende antwoord. Het CBS presenteert namelijk de economische cijfers over het tweede kwartaal: het rampkwartaal. Andere landen gingen ons al voor. Uit die cijfers blijkt dat corona een mokerslag heeft uitgedeeld.

Voor de arbeidsmarkt was corona in ieder geval desastreus. Het afgelopen kwartaal zijn honderdduizenden banen verdwenen, meldt het CBS. Hiermee is de banengroei van de afgelopen twee jaar in een klap weggevaagd. 

We blijven nog even op de arbeidsmarkt, want als de steunmaatregelen niet worden verlengd in oktober, verliest ruim de helft van de werknemers in die sector zijn baan. Daarvoor waarschuwen organisatoren van congressen en festivals en hun leveranciers. Ze willen dus nog wat langer aan het infuus.

Ook de NS heeft het zwaar. Niet alleen in Nederland, ook de dochterbedrijven in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zuchten onder de pandemie. Ondanks een miljard euro aan overheidssteun schreef het spoorbedrijf donkerrode cijfers.

Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste economische nieuws? Download dan onze app en zet de pushmeldingen aan. Klik daarvoor rechtsonder in de app op 'Meer', selecteer 'Meldingen' en klik bij 'Economie' op 'Alle nieuwsalerts'.

Het personeel van KLM krijgt er geen geld bij. Het personeel van KLM krijgt er geen geld bij.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: De drie grote Nederlandse banken bereiden zich voor op economisch slecht weer. Ze hebben de afgelopen maanden miljarden euro's opzij gezet.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Op zoek naar werk in coronatijd? In de zorg en in het onderwijs kun je zo aan de slag! Wel nog even omscholen...

En dit heb je gisteravond misschien gemist: KLM gaat de loonsverhoging voor het personeel schrappen. De vakbond voor luchtvaarttechnici NVLT is verbijsterd: "Door de warmte kan iedereen weleens vreemde dingen gaan zeggen." 

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de digitale koffieautomaat:

Fijne dag!

PS Dikke kans dat je er nog niet over hebt gehoord, maar er ligt een potentieel bommetje onder het Nederlandse personeelsbeleid.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van