Z First

Claim aan broek Facebook | Beerput fiscus verder open | En de weg naar economisch herstel is lang

07 juli 2020 06:42 Aangepast: 07 juli 2020 11:46
Beeld © Getty

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

De beerput bij de Belastingdienst gaat verder open, de gifbeker is nog lang niet leeg. In de afgelopen jaren heeft de fiscus tienduizenden mensen als fraudeur bestempeld op basis van profilering en 'vermoedens van fraude'. En dat gebeurde niet alleen bij de kinderopvangtoeslag – ook bij de inkomstenbelasting moesten burgers zelf aantonen geen fraudeur te zijn, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws en Trouw.

David tegen Goliath: Facebook heeft de Nederlandse Consumentenbond achter zich aan. Die stapt naar de rechter om zo de Amerikaanse techmoloch te dwingen Nederlandse consumenten een schadevergoeding te geven voor het zonder toestemming delen van privégegevens. 

Raakt de Europese economie nog verder in de penarie? We horen het vanochtend, klokslag elf van de Europese Commissie zelf. De verwachting voor de lente was er een van ongekende somberheid over een diepe recessie met onzeker herstel

Voor Nederland is de weg naar herstel sowieso lang. Althans, dat verwacht ABN Amro. Weliswaar gaat het inmiddels best een beetje beter, maar nog láááng niet zo goed als vorig jaar. De economie draait nog lang niet op volle toeren, sterker nog: in veel sectoren is nog fikse krimp

Hoe de toekomst er precies uitziet weet niemand, maar één ding lijkt zeker: Nederland wordt drukker, diverser en grijzer, blijkt uit onderzoek van het CBS en NIDI. Het is alleen nog de vraag hóé druk, divers en grijs.

De ontslagzaak du jour waar we onze wenkbrauwen bij fronsen: ontslag voor iemand die deed alsof ze ziek was. Zogenaamd ziek thuis, solliciteerde zij bij een andere werkgever, bleek uit appgesprekjes met d'r vriend en moeder. Dikke vette pech alleen: de baas las die gesprekken ook.

ANP ANP

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: De btw op e-books en andere digitale publicaties ging op 1 januari omlaag, naar dezelfde 9 procent die geldt voor boeken, tijdschriften en kranten. Mooi voor de consument, zou je denken. Het liep finaal anders

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Een studieschuld zou iets minder zwaar moeten drukken op de hoogte van een hypotheek, adviseert het Nibud. Ex-studenten zouden daardoor enkele duizenden euro's meer kunnen lenen, als ze een huis willen kopen. 

En dit heb je gisteravond misschien gemist: Toch gek: een vliegmaatschappij die reizen uitvoert per trein. Maar ja, je moet toch iets hè, voor wat staatssteun.

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de digitale koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Ga jij altijd op zoek naar koopjes? Niet doen, schrijft columnist Patrick Wessels. Geef geen geld uit aan iets wat niet bijzonder is.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van